Oraşul chinez Tianjin zguduit de o nouă explozie. Nu s-au raportat victime

Valul de explozii care a cuprins mai multe orase din China continuă: luni noaptea, orasul Tianjin a fost din nou scena unei explozii.
Imagine aeriană a locului puternicelor explozii din 12 august 2015 în oraşul chinez Tianjin.
Imagine aeriană a locului puternicelor explozii din 12 august 2015 în oraşul chinez Tianjin. (Captură Foto)

Oraşul chinez Tianjin a fost zguduit luni noaptea de o nouă explozie, la două luni după ce exploziile masive la un depozit de substanţe chimice din oraşul-port au ucis peste 170 de oameni.

Mass media de stat chineză a raportat că explozia de luni a vizat un depozit pentru produse pe bază de alcool şi că a avut loc un incendiu.

Biroul de presă al guvernului local din Tianjin a declarat că nu au fost raportate victime.

Conform declaraţiei guvernului local, în depozitul care se întinde pe o suprafaţă de 700 metri pătraţi au fost depozitate 3.000 de kg de produse pe bază de alcool şi 1.000 kg de acid acetic, care pot fi folosite la produsele de plastic şi farmaceutice.

Depozitul a fost închiriat ilegal de un localnic unei companii înregistrate în provincia învecinată Hebei.

Un val recent de explozii a lovit mai multe oraşe şi diverse locaţii din China. O explozie a zguduit o centrală chimică din provincia chineză Zhejiang la începutul acestei luni, conform Reuters. Cel puţin 5 oameni au murit în cadrul unei alte explozii la o centrală chimică din provincia Shandong care a avut loc la începutul lunii septembrie.

Într-un alt incident, 18 explozii separate au zguduit Regiunea Autonomă Guangxi din sud-estul Chinei în seara zilei de 30 septembrie. Acestea au distrus autovehicule, au deteriorat un bloc şi au spart geamurile mai multor clădiri, magazine şi agenţii guvernamentale. Conform agenţiei Xinhua a regimului comunist, 10 persoane au fost omorâte, iar 51 rănite.

În 12 august, două explozii puternice au devastat un depozit de substanţe chimice în oraşul-port Tianjin, ucigând peste 160 de oameni. Teoria că exploziile din Tianjin au fost oarecum deliberate a fost circulată intens de mass media chineză din străinătate, la scurt timp după incident.

Un website de ştiri asociat cu Boxun şi administrat din Carolina de Nord a citat o sursă exclusivă când a raportat că “explozia [din Tianjin] a fost declanşată de un vehicul încărcat cu explozibili ... camionul a fost parcat cu atenţie lângă depozit, în locaţia cea mai apropiată de materialele inflamabile. Oamenii au plecat rapid şi după aproximativ 15 minute a avut loc explozia, care a declanşat un lanţ de alte explozii.”

Mai multe articole publicate de Boxun şi alte ziare din Hong Kong au făcut o asociere între explozii şi fostul preşedinte chinez Jiang Zemin care, de altfel, a fost “plasat sub control”, ceea ce înseamnă că libertatea sa de mişcare a fost restricţionată sever.

Imediat după explozia din Tianjin, surse ale Epoch Times poziţionate la vârful Partidului Comunist Chinez afirmau că exploziile fuseseră organizate de facţiunea numită banda din Shanghai, grupată în jurul fostului preşedinte Jiang Zemin. Acesta a fost pus sub semi-arest la domiciliu, după ce timp de ani de zile a condus o reţea mafiotă care cuprinsese armata, sistemul judiciar, Ministerul Securităţii, sistemul penitenciar şi parţi ale poliţiei militare.

Mai multe amănunte aici