Oraşul Beijing plin de focare de virus înaintea Jocurilor Olimpice

Regimul comunist chinez începe să impună vaccinarea copiilor începând de la 3 ani, deşi susţine că este voluntară
Parcul Olimpic din Beijing, 4 ianuarie 2022
Parcul Olimpic din Beijing, 4 ianuarie 2022 (NOEL CELIS / AFP via Getty Images)

Regimul comunist chinez a introdus, la 23 ianuarie, noi măsuri - la Beijing - împotriva pandemiei virusului Wuhan, deoarece se confruntă cu o luptă „severă şi complicată” pentru limitarea focarelor de infecţie, la mai puţin de două săptămâni înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă.

După ce au identificat câteva cazuri pozitive în cartierul Fengtai, oficialii au organizat teste de acid nucleic pentru cei 2 milioane de locuitori ai cartierului, începând de duminică, de la ora 6 dimineaţa, au declarat autorităţile sanitare raionale.

„Prevenirea epidemiei este severă şi complicată”, a declarat Xu Hejian, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Beijing, la conferinţa de presă de duminică. Xu a adăugat că oficialii trebuie să ia „cele mai hotărâte, decisive şi stricte” măsuri pentru a controla focarul.

Autorităţile au spus că persoanele care locuiesc în zone considerate „de risc” nu au voie să părăsească oraşul.

Unele grădiniţe din districtul Fengtai le-au comunicat părinţilor că în cazul în care copiii nu sunt vaccinaţi nu au voie să participe la program, invocând noi reglementări guvernamentale, potrivit Reuters.

China a început să vaccineze copiii de la vârsta de 3 ani din octombrie anul trecut. Autorităţile au susţinut că vaccinarea este voluntară.

„Dar acest lucru nu este pe bază voluntară. Aceasta este constrângere”, a declarat pentru Reuters o mamă pe nume Wang, al cărei copil merge la o grădiniţă privată din Fengtai.

Capitala s-a izolat în mare parte de exterior în perioada premergătoare Jocurilor. Pentru a preveni răspândirea oricăror focare în Beijing, autorităţile au impus restricţii de călătorie, restricţionând accesul în oraş al celor care au fost în zone cu cazuri confirmate sau în porturi internaţionale. Au fost impuse restricţii şi asupra trenurilor şi avioanelor care intră în oraş din zonele de risc.

În afara Beijingului, în provincia Henan din centrul Chinei, câteva milioane de persoane au fost închise în casele lor şi aşteaptă o nouă rundă de teste, în conformitate cu politica regimului de „zero-Covid”.

În ciuda eforturilor sale agresive de izolare, Beijingul continuă să raporteze infecţii, devenind cel mai recent focar al ţării.

Oficialii din domeniul sănătăţii au raportat duminică 13 infecţii, inclusiv patru persoane care nu au prezentat încă niciun simptom.

Cifrele oficiale privind cazurile de COVID sunt în general mult mai mici decât cele reale.

Organizatorii JO de la Beijing au raportat duminică, de asemenea, 72 de cazuri în rândul personalului legat de jocuri, care a intrat în China la începutul acestei luni.

Jocurile Olimpice de iarnă se vor desfăşura la Beijing în perioada 2 februarie - 20 februarie, fiind puse în aplicare printre cele mai restrictive măsuri de control COVID din lume. Numai spectatorii selectaţi vor avea voie să urmărească evenimentele în persoană. Sportivii, oficialii şi jurnaliştii sunt obligaţi să rămână într-o „bulă închisă”, care îi împiedică să intre în contact cu publicul larg.

Totodată, oficialii au avertizat cetăţenii să stea departe de vehiculele speciale pentru Jocurile Olimpice dacă au loc incidente de trafic.

Jocurile Olimpice de iarnă au atras atenţia asupra încălcărilor drepturilor omului de către regimul comunist în Xinjiang, Tibet şi în alte zone.

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi alte câteva ţări occidentale au anunţat că nu vor trimite delegaţii oficiale în semn de protest faţă de încălcarea drepturilor omului împotriva uigurilor şi a altor minorităţi musulmane din regiunea Xinjiang.

Pe 19 ianuarie, Beijingul a avertizat atleţii să nu se pronunţe împotriva regimului în timpul Jocurilor, avertizându-i că va aplica „anumite pedepse” dacă sportivii vor încălca regulile şi reglementările guvernului comunist.

Regimul chinez restricţionează puternic discursul în ţară, cei care critică Partidul Comunist Chinez riscând pedepse mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe