Opţiunea strategică a Georgiei în favoarea Europei este ireversibilă, declară adjunctul ministrului georgian de externe
Un acord de dezvoltare a cooperării bilaterale între guvernele austriac şi georgian a fost semnat recent, la Viena, în timpul întrevederii dintre ministrul-adjunct al afacerilor externe al Georgiei, David Zalkaliani, şi secretarul de stat al Austriei, Reinhold Lopatka. În timpul întrevederii s-a discutat de asemenea despre procesele care au loc în Georgia după alegeri, despre relaţiile acestei ţări cu Federaţia Rusă şi despre problemele integrării europene, notează cotidianul austriac Der Standard.
În ceea ce priveşte situaţia din Georgia, în urma situaţiei politice care s-a creat după alegerile parlamentare din octombrie - preşedintele în exerciţiu Mihail Saakaşvili nu a reuşit să ajungă la un acord cu şeful guvernului Bidzina Ivanişvili - cabinetul de miniştri plănuieşte să iniţieze o serie de modificări la Constituţia ţării, care ar transforma Georgia într-o republică parlamentară. În prezent, preşedintele Saakaşvili, ale cărui împuterniciri vor expira în scurt timp, poate anunţa în orice moment dizolvarea parlamentului, precizează cotidianul austriac.
Potrivit diplomatului georgian, în pofida conflictului existent, guvernul de la Tbilisi 'face tot posibilul' pentru ca schimbarea puterii în republică să aibă loc pe cale paşnică. De asemenea, după cum a subliniat Zalkaliani, guvernul lucrează în mod activ la desfăşurarea reformelor în toate domeniile: economie, democratizare, crearea unui stat de drept, apărare.
Zalkaliani a constatat existenţa unui progres în relaţiile cu Rusia, însă a subliniat că aceasta continuă să ocupe 20% din teritoriul Georgiei - teritoriile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. După cum declară diplomatul, în scurt timp partea rusă va ridica embargoul asupra importului de produse agricole georgiene şi va simplifica regimul de vize pentru cetăţenii georgieni.
Opţiunea strategică a Georgiei în favoarea Europei este ireversibilă, a dat asigurări David Zalkaliani. 'Aceasta este opţiunea poporului georgian. În cadrul unui referendum organizat pe marginea acestui subiect, majoritatea cetăţenilor s-au pronunţat ca Georgia să devină parte a comunităţii euro-atlantice', a subliniat diplomatul georgian. În afară de aceasta, în viitorul apropiat între Georgia şi UE ar putea fi semnat un acord de asociere.
În acelaşi timp, această apropiere de Europa nu va exclude bunele relaţii cu Rusia, a adăugat Zalkaliani.