"Opriţi atacul asupra mediului de afaceri!" Tudose, acuzat că guvernează prin derogare sistematică de la lege

Mediul de afaceri a fost înnebunit de toate ideile sinistre ale unor guvernanţi care nu au urmărit decât să stoarcă economia privată de cât mai mulţi bani pentru a-i duce la stat, a acuzat USR, prin vocea unuia dintre deputaţii săi.
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
20.11.2017

Guvernul PSD-ALDE în frunte cu premierul Mihai Tudose guvernează ţara prin derogare de la lege în mod sistematic, ceea ce afectează mediul de afaceri din România, a acuzat luni, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

USR a arătat că, în cursul anului 2017, Guvernul Tudose a introdus în mod intempestiv o serie de "experimente fiscale": majorarea accizelor cu 20%, introducerea sistemului TVA split, transferarea contribuţiilor de la angajatori la angajaţi, introducerea taxei de solidaritate de 2,25%. Toate prin ordonanţe de urgenţă cu derogare de la articolul 4 din Codul Fiscal care stabileşte foarte clar că autorităţile nu pot face o "revoluţie fiscală" în mai puţin de şase luni de zile de la intrarea în vigoare a schimbărilor legislative.

"Faimosul articol 4 din Codul Fiscal spune că Guvernul nu poate să crească taxele şi impozitele în mai puţin de şase luni de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţelor. Şase luni este oricum un termen mic, în condiţiile în care firmele mari, dar chiar şi firmele mici, îşi fac o planificare măcar pe un an de zile. În schimb, Guvernul PSD-ALDE a introdus anul acesta o serie de experimente fiscale de pe o lună pe alta. Inclusiv legea bugetului, o legea foarte importantă şi pe care toţi oamenii de afaceri se uită pentru a-şi face planificarea, a fost plină de derogări de la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, o lege elaborată după consultări cu FMI şi Banca Mondială pentru ne permite să avem o ţară normală din punct de vedere al finanţelor", a explicat deputatul USR Claudiu Năsui.

Potrivit USR, ultima ordonanţă de urgenţă a Guvernului Tudose, adoptată prin derogare de la Legea dialogului social, obligă toţi angajatorii să negocieze într-o lună de zile un contract colectiv de muncă şi să modifice contractele angajaţilor, pentru transferul contribuţiilor. Practic, prin această derogare se elimină distincţia dintre IMM-uri şi marii angajatori, iar firmele mici sunt obligate într-un termen aberant de scurt să desfăşoare negocieri cu parteneri sociali, deşi nu au resursele şi capacitatea administrativă să o facă. În acest fel, Guvernul încearcă să forţeze majorarea tuturor salariilor, pentru că altfel românii care vor primi mai puţini bani vor ieşi în stradă să protesteze.

"Ordonanţa asta obligă toate firmele să treacă la negocieri colective a contractelor de muncă, cu, atenţie!, reprezentant al federaţiilor sindicale invitat. În maxim 30 zile! Indiferent de numărul de angajaţi!!! Adică şi firmele mici sunt supuse aceluiaşi tratament fără a avea resursele de a gestiona aceste negocieri în mod corespunzător, ceea nu este nici în interesul angajatorilor, nici al angajaţilor. Şi sub ameninţarea colaterală a unor amenzi de zece mii de lei! Practic PSD-ul ne trimite comisarul de partid să ne facă noua ordine prin firme. Nu mai e mult până când ne vor impune şi cote la angajare, dacă n-ai minim un membru cu carnet de pesedist în conducerea firmei, vin băieţii cu Dacia neagră să-ţi bată noaptea la uşă", a declarat deputatul USR Tudor Benga.

La rândul său, Năsui a atras atenţia că mediul de afaceri a fost înnebunit anul acesta de toate ideile sinistre ale unor guvernanţi care nu au făcut decât să urmărească să stoarcă economia privată de cât mai mulţi bani pentru a-i duce la stat unde îi controlează ei.

"Chiar în momentul acesta ordonanţa care prevede sistemul ilegal (conform normelor europene) TVA-split este în continuare în vigoare şi mediul de afaceri nu ştie ce să facă. Dacă să-şi schimbe sistemele în concordanţă cu această lege aberantă sau să aibă încredere în politicienii din Parlament că vor opera schimbări majore în timp util. Senatul a modificat Ordonanţa Split TVA, dar votul decisiv va avea loc în Camera Deputaţilor, unde se poate reveni la forma iniţială", a adăugat Năsui.

Uniunea Salvaţi România face un apel public la Guvernul Tudose pentru a respecta legea şi a intra în normalitate.

"România are multe legi bune, dar nu sunt aplicate. Impredictibilitatea din domeniul fiscalităţii este una dintre explicaţiile pentru anomalii economice din aceste zile în care ţara noastră are o creştere economică record, dar inflaţia, indicele ROBOR şi deficitul comercial au explodat, iar investitorii ocolesc România", a conchis USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor