Oprea va da explicaţii în Parlament pe tema folosirii Poliţiei Rutiere la însoţirea demnitarilor
alte articole
Gabriel Oprea este aşteptat luni în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", unde va prezenta responsabilitatea Executivului în ceea ce priveşte respectarea Codului rutier şi utilizarea Poliţiei Rutiere la însoţirea demnitarilor, relatează Hotnews.
Tema a fost propusă de liberali imediat după accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în timp ce deschidea calea pe motocicletă coloanei oficiale a lui Oprea şi urma sa fie dezbătută săptămâna trecută, fiind însă amânată în urma tragediei din Clubul Colectiv.
Cel care trebuia să prezinte acest subiect la începutul săptămânii trecute era premierul care, între timp, sub presiunea străzii a demisionat.
Reamintim că, în seara zilei de 20 octombrie, Bogdan Gigină, poliţist în Brigada Rutieră, a decedat, la doar 28 de ani, după ce a căzut de pe motocicletă într-o groapă aflată pe şosea în plin centrul Capitalei, pe strada Ştirbei Vodă.
Iniţial, Poliţia Capitalei a comunicat că agentul era într-o misiune de fluidizare a traficului pentru ca, două zile mai târziu, după ce presa a vuit despre faptul că tânărul făcea parte dintr-o coloană care-l însoţea pe vicepremier de la restaurant spre casă, Poliţia să confirme că agentul făcea într-adevăr parte din dispozitivul lui Oprea.
Desigur, Poliţia a precizat că Gabriel Oprea beneficia de coloană "în condiţiile legii" şi se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente.
O altă întrebare care se ridică este legată de însăşi legitimitatea existenţei acestei coloane, în condiţiile în care nu se ştie care a fost urgenţa, marţi seara, în cazul lui Oprea. Potrivit presei, Oprea se grăbea în seara cu pricina de la restaurant acasă, pe când Poliţia Capitalei susţine că vicepremierul era în misiune oficială. Însă, aceeaşi Poliţie a recunoscut abia la 48 de ore de la accident, după ce presa a vuit pe această temă, că Gigină îl însoţea pe Oprea. Iniţial, comunicatorii din Poliţia Capitalei au declarat că agentul se află într-o misiune de fluidizare a traficului.
Pe de altă parte, potrivit Codului Rutier, doar patru demnitari români au dreptul să beneficieze zilnic de coloane oficiale (preşedinte, premier, şefii Parlamentului), iar acestora li se adaugă şi miniştri, însă doar atunci când este nevoie să se deplaseze în regim de urgenţă. Ori, potrivit presei, în seara accidentului, Oprea mergea de la restaurant spre casă, activitate care cu greu poate fi considerată o urgenţă de interes naţional.
De asemenea, mai mulţi poliţişti au declarat, sub protecţia anonimatului, că Gigină ar fi fost obligat să gonească la o viteză de peste 100 km la oră, că ABS-ul motocicletei nu funcţiona şi că, oricum, regulamentele poliţiei rutiere interzic mersul cu motocicleta pe ploaie şi frig. Oamenii în uniformă au mai precizat că Oprea merge însoţit de coloană (la care, potrivit legilor în vigoare la momentul producerii accidentului, nu are dreptul decât în situaţii excepţionale) şi la restaurant şi la tuns, practic peste tot, iar poliţiştii sunt obligaţi în mod constant să meargă cu viteze mult prea mari.
După moartea lui Bogdan, în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării au avut loc mai multe evenimente comemorative şi proteste. Duminica trecută, în jur de 1500 de persoane i-au cerut demisia vicepremierului în faţa sediului MAI, iar luni, în faţa Guvernului a avut loc un nou protest. La o zi după ce manifestanţii au scandat sub geamul ministerului "Oprea, asasin!", ministrul a ţinut o conferinţă de presă în care a refuzat să răspundă la întrebările presei, negând toate acuzaţiile ce i se aduc.