Oprea a decis să iasă la rampă. "Speculaţiile că aş fi folosit fără drept coloana oficială sunt nefondate"

Vicepremierul a susţinut prima sa declaraţie de presă după scandalul declanşat de moartea poliţistului Bogdan Gigină.
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

UPDATE. Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că, în urma solicitării preşedintelui Klaus Iohannis, a decis să răspundă unor întrebări lansate în spaţiul public ca urmare a scandalului în care este implicat.

"În seara zilei de 20 octombrie s-a petrecut o tragedie. Poliţistul Bogdan Gigină si-a pierdut viaţa în misiune şi nimic din ceea ce spunem sau facem nu poate alina suferinţa părinţilor lui, a soţiei, nu poate mângâia o familie care trece printr-o astfel de dramă. Ca tată, ştiu că nu există cuvinte sau gesturi care să poată cuprinde această suferinţă. Din respect pentru familia îndurerată, am ales să nu fac declaraţii publice imediat după accident sau înaintea înmormântării.

Poliţia Capitalei a oferit, printr-un comunicat de presă, informaţii legate de circumstanţele în care s-a petrecut accidentul, de misiunea respectivă, de traseul urmat şi alte astfel de detalii operative aflate în responsabilitatea Poliţiei. Acel comunicat a precizat şi faptul că s-a deschis o anchetă penală, astfel încât, ulterior acestuia, nu puteam oferi public alte răspunsuri sau informaţii.

În ceea ce mă priveşte, am ales să fiu alături de familia lui Bogdan Gigină, să prezint personal condoleanţe familiei îndurerate, să nu cedez tentaţiei de a oferi declaraţii care mă puteau disculpa public în raport cu acuzaţiile iresponsabile ale unor lideri politici sau speculaţiile vehiculate cu cinism. Am ales să mă asigur că familia lui Bogdan Gigină ştie cât de mult regret şi regretăm noi toţi cei din Ministerul Afacerilor Interne pierderea acestuia", a declarat Gabriel Oprea.

Vicepremierul susţine că a ales să acorde prioritate "faptului că Ministerul de Interne şi instituţiile subordonate pun la dispoziţia Parchetului toate informaţiile solicitate şi că în tot acest timp respectăm regula de a nu comunica referitor la circumstanţe, descrieri şi detalii ale unor fapte care sunt cercetate de Parchet."

Cu toate acestea Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a plâns tocmai de faptul că MAI şi Poliţia au trimis doar o parte din datele cerute cu privire la coloana oficială a vicepremierului Oprea.

"Accidentul s-a petrecut în seara zilei de 20 octombrie, în timpul unei deplasări desfăşurate în interes profesional. Detaliile referitoare la aceasta deplasare au fost deja puse la dispoziţia Parchetului. La un moment dat, coloana s-a oprit. Nu am ştiut de ce. Eu nu am văzut accidentul. Nu am ştiut că este vorba despre un accident. Am văzut doar maşina de poliţie din faţă oprită şi pe cei doi poliţişti coborând şi alergând. Unul dintre ei ne-a făcut semn să continuăm deplasarea şi maşina în care mă aflam a pornit de pe loc.

Maşina de poliţie şi cei doi colegi rămăseseră acolo. Abia după ce depăşisem locul accidentului, am aflat ce s-a întâmplat. Am comunicat imediat cu şefii de structuri din MAI, pentru intervenţia de urgenţă a echipajelor SMURD şi le-am solicitat să fiu permanent informat cu privire la ceea ce se întâmplă. Echipajul SMURD a ajuns la locul accidentului în mai puţin de patru minute. Din păcate, colegul nostru nu a putut fi salvat. Sunt extrem de îndurerat de această pierdere, dar ştiu că am făcut tot ceea ce a fost omeneşte posibil la acel moment pentru salvarea vieţii lui Bogdan", a adăugat generalul.

În ceea ce priveşte acuzaţiile potrivit cărora în activitatea sa ar fi încălcat legea şi ar fi utilizat dispozitiv de însoţire în trafic fără temei legal, Oprea a ţinut să asigure pe toată lumea că "speculaţiile sunt complet nefondate."

"Acestea sunt precizările pe care le pot face, public, la acest moment. Vreau să îi asigur pe toţi colegii mei şi pe toţi partenerii instituţionali ai MAI că, în calitate de vicepremier pentru securitate naţională şi ministru al afacerilor interne, voi continua să îmi fac în mod responsabil datoria, voi continua să îi sprijin, pe ei şi familiile lor şi mă voi bate, ca întotdeauna, pentru drepturile lor.

Transmit din nou regretul şi compasiunea mea familiei lui Bogdan. Şi, aşa cum nimic nu este mai presus de viaţă, nimeni nu este mai presus de lege", a concluzionat vicepremierul.

Oprea s-a retras fără să răspundă la întrebările presei. Generalul a ieşit în timp ce din sală i se adresase întrebarea "Vă consideraţi autorul moral...?"

* * *

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, va susţine luni, începând cu ora 11.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o declaraţie de presă, anunţă biroul de presă al MAI.

Decaraţia vine după ce, cu doar o zi în urmă, aproximativ 1.500 de persoane au ieşit în stradă pentru a-i cere demisia lui Gabriel Oprea care, de la momentul nefericitului incident, nu a dat niciun fel de explicaţie publică.

Amintim că, marţi, un poliţist de la Brigada Rutieră a decedat după ce a căzut de pe motocicletă într-o groapă aflată pe şosea în plin centrul Capitalei, pe strada Ştirbei Vodă. Poliţistul a fost avansat în grad post mortem de Gabriel Oprea, considerând că acesta a murit în misiune.

Însă care era misiunea? Presa a citat surse care susţin că Oprea se ducea spre MAI după ce a fost la un restaurant din Cotroceni şi l-au acuzat pe general că nu este prima dată când a folosit poliţia în scopuri personale beneficiind de coloană oficială în contextul în care, potrivit legii, poliţia rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar "în situaţii deosebite".

Pentru a afla mai multe despre controversele din jurul morţii tânărului poliţist Bogdan Gigină, vă recomandăm să citiţi articolul Cazul poliţistului care şi-a pierdut viaţa escortându-l pe Oprea. O înmormântare şi întrebări fără răspuns