Oprea: Preşedinţii de CJ, prefecţii şi primarii să ceară sprijinul Armatei; Armata va acţiona de câte ori va fi nevoie
alte articole
Armata intervine şi este pregătită să intervină în continuare, la solicitarea autorităţilor publice centrale şi locale din zonele afectate de viscol şi ninsorile abundente, pentru salvarea vieţilor puse în pericol, pentru distribuirea de alimente şi bunuri de strictă necesitate şi pentru deszăpezirea căilor de acces, a declarat, sâmbătă, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, la întâlnirea cu autorităţile locale din judeţele Vrancea şi Buzău.
Ministrul Gabriel Oprea a efectuat sâmbătă o vizită de lucru, împreună cu primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu şi cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, în localităţi din judeţele Vrancea şi Buzău, pentru evaluarea situaţiei şi a modului în care forţele de intervenţie acţionează pentru ajutorarea populaţiei.
"În afara planurilor de cooperare pe care MApN le are cu instituţiile statului, cu MAI, cu Ministerul Transporturilor, Armata acţionează acum, aşa cum a făcut-o şi la inundaţii, în urmă cu doi ani, într-o perioadă excepţională, în care sunt în pericol vieţi omeneşti şi avutul personal. Armata acţionează din solidaritate, este o datorie constituţională să fie alături de popor, la greu, iar militarii acţionează 24 de ore din 24 alături de colegii din MAI şi îşi fac datoria. Acesta este un mod excepţional de solidaritate. Suntem o armată NATO, ne facem datoria cu succes nu numai în teatrele de operaţii, ci şi aici în ţară unde este nevoie de noi", a declarat ministrul Gabriel Oprea, potrivit unui comunicat al MApN remis AGERPRES.
Ministrul Apărării Naţionale a cerut încă o dată prefecţilor, preşedinţilor Consiliilor Judeţene şi primarilor să solicite direct sprijinul comandanţilor de garnizoane sau de unităţi militare.
"Unităţile militare nu au nevoie de alte aprobări, de la centru, pentru a acţiona. Ordinul meu este foarte clar şi a fost transmis din timp în toate garnizoanele: Armata va acţiona de urgenţă, ori de câte ori va fi nevoie, pentru salvarea vieţilor oamenilor şi a avutului personal", a subliniat ministrul Gabriel Oprea.
De la începutul lunii februarie, peste 4.200 de militari din toate categoriile de forţe ale Armatei României, organizaţi pe detaşamente de intervenţie, au executat 210 misiuni de intervenţie, cu 315 mijloace tehnice.
În prezent, sunt în curs de desfăşurare 25 de misiuni de intervenţie în judeţele din Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, la care participă 1.450 de militari cu 76 mijloace tehnice.
Centrul de coordonare a podului aerian, constituit la Comandamentul Flotilei 90 Transport Aerian din Otopeni, din dispoziţia ministrului Apărării Naţionale, continuă operaţiunile de planificare şi executare a zborurilor pentru transportul de alimente către populaţia aflată în localităţi izolate.
Până în prezent au fost efectuate 15 transporturi, cu elicoptere IAR-330 Puma, cu peste 15 tone de produse alimentare, către localităţi izolate din judeţele Brăila, Ialomiţa, Vrancea şi Buzău. Pentru după-amiaza zilei de sâmbătă sunt planificate alte patru transporturi aeriene cu alimente către localităţi din Vrancea şi Buzău, care vor putea fi realizate în funcţie de condiţiile meteorologice.
Potrivit MApN, în judeţul Vrancea, în localităţile Bordeşti, Dumitreşti, Chiojdeni şi Jitia, detaşamente de militari de la Comandamentul Logistic Întrunit au transportat sâmbătă 5 tone de materiale de primă necesitate şi alimente, iar în localităţile Reghiu şi Sihlea, alte 3,5 tone. Militari de la Brigada 8 LAROM, Brigada 282 Infanterie Mecanizată şi Brigada 1 Mecanizată acţionează pentru deszăpezirea căilor de comunicaţii în zona localităţilor Dumitreşti, Dumbrăveni, Căiata şi Bogza, cu autocamioane DAC, autovehicule blindate VAMTAC şi o maşină blindată pe şenile pentru evacuare medicală.
În Buzău, detaşamente de militari din Divizia 2 Infanterie şi din Brigada de Informaţii Militare acţionează pentru deszăpezirea căilor de acces şi ajutorarea persoanelor sinistrate din zona localităţilor Vadu Paşii, Săgeata, Râmnicelu şi Boldu, cu autocamioane DAC şi mijloace tehnice de deszăpezire. Un detaşament de militari din Batalionul 3 Geniu continuă să acţioneze pentru deszăpezirea căilor de acces în zona localităţii Poşta Câlnău.
În Ialomiţa, militari din Divizia 1 Infanterie acţionează cu două detaşamente, în localităţile Axintele, Sfântu Gheorghe şi Malu, pentru deblocarea căilor de acces şi deszăpezirea locuinţelor.
În Brăila, militari din Brigada 10 Geniu transportă apă şi alimente pentru locuitorii din comunele Frecăţei şi Măraşu.
De asemenea, remorcherul maritim de salvare "Grozavul" execută misiunea pe canalul navigabil al Dunării, între porturile Sulina şi Tulcea, pentru spargerea gheţii, transportul de persoane şi aprovizionarea cu alimente a localităţilor izolate din Deltă. Remorcherul Fluvial 328 continuă să asigure transportul de persoane între Tulcea şi suburbia Tudor Vladimirescu.
Totodată, pentru a veni în sprijinul populaţiei aflate în dificultate din localităţile izolate de ninsoare, MApN a deschis, sâmbătă, centre de colectare de alimente neperisabile, în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Craiova, Brăila şi Bacău, unde cetăţenii pot face donaţii, sâmbătă şi duminică, 11-12 februarie, între orele 12.00 şi 20.00.
"Ministerul Apărării Naţionale monitorizează situaţia din ţară, prin structura de specialitate a Statului Major General, şi are pregătiţi în permanenţă 8.000 de militari şi aproape 2.000 de mijloace tehnice, conform ordinului ministrului Apărării Naţionale Gabriel Oprea, pentru a interveni de urgenţă în sprijinul autorităţilor publice locale şi centrale, în limitarea efectelor ninsorii şi viscolului", precizează comunicatul citat.