Oprea face bilanţul inundaţiilor dar declară că ploile s-ar putea întoarce în curând

Efectivele de poliţişti şi jandarmi care au acţionat la inundaţiile din ultimele două zile şi-au făcut datoria, iar pierderile de vieţi omeneşti - bilanţul morţilor se ridică la patru persoane în prezent - nu au legătură cu felul în care a decurs intervenţia forţelor MAI, a declarat Oprea.
Gabriel Oprea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
21.04.2014

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, l-a asigurat luni pe premierul Ponta că Ministerul de Interne pe care îl conduce, va continua acţiunile pentru a veni în sprijinul celor loviţi de furia apelor în judeţele afectate de inundaţii. Efectivele de poliţişti şi jandarmi care au acţionat la inundaţiile din ultimele două zile şi-au făcut datoria, a mai afirmat vicepremierul în cadrul unei declaraţii de presă susţinută la MAI, iar pierderile de vieţi omeneşti - bilanţul morţilor se ridică la patru persoane în prezent - nu au legătură cu felul în care a decurs intervenţia forţelor MAI.

În cazul persoanelor dispărute, a fost vorba despre "traversări voluntare ale cursurilor de apă, contrar atenţionărilor autorităţilor şi localnicilor", a precizat Oprea.

"Faptul că până la acest moment nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti imputabile modului în care a decurs intervenţia noastră este o dovadă că cei peste 5.000 de pompieri şi 6.000 de jandarmi mobilizaţi zilnic la nivel naţional şi-au făcut datoria. Din păcate, cinci persoane au fost dispărute, toate ca urmare a traversării voluntare a unor cursuri de ape, contrar atenţionărilor autorităţilor şi localnicilor", a afirmat Oprea într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI.

Conform vicepremierului Oprea, angajaţii MAI au intervenit sâmbătă şi duminică, în 2.216 situaţii de urgenţă, dintre care 176 în judeţele afectate de inundaţii. Totodată, din cele 1.663 de misiuni pentru asistenţă medicală, 372 au fost efectuate în judeţele afectate de inundaţii, precizează Realitatea TV.

Gabriel Oprea a mai informat că 188 de acţiuni ale angajaţilor MAI au vizat evacuarea apei din locuinţe şi gospodării, 14 - consolidarea unor diguri de apărare şi patru - alimentarea cu peste 3.200 de litri de apă potabilă.

"Structurile Ministerului Afacerilor Interne, alături de prefecţi şi membrii comitetelor judeţene şi locale, precum şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă trebuie să continue şi continuă să acţioneze la acesta oră pentru înlăturarea (efectelor - n.r) fenomenelor meteo-hidrologice, în special în judeţele aflate sub cod roşu - Teleorman, Ialomiţa şi Prahova - şi cod portocaliu - Ilfov, Olt, Dâmboviţa, Giurgiu", a declarat Oprea.

Viceprim-ministrul i-a criticat pe cetăţenii din zonele inundate care au manifestat "reţinerii" de a răspunde ca atare la recomandarea autorităţilor de a părăsi locuinţele din localităţile inundate".

"Putem înţelege ca fiind în preajma sărbătorilor de Paşte, oamenilor le vine greu să-şi abandoneze locuinţele, bunurile şi ceea ce fiecare şi-a pregătit pentru aceste zile. Însă, întotdeauna, viaţa trebuie să fie pe primul loc. Aşa înţelegem noi, autorităţile, aşa ar trebui să înţeleagă şi cetăţenii", a declarat Gabriel Oprea.

Măsurile luate în ultimele 48 de ore, inclusiv cele de evacuare, au fost corecte, a spus ministrul Gabriel Oprea, conform unui comunicat remis redacţiei Epoch Times.

În plus, a precizat Oprea, toate situaţiile de risc au fost monitorizate direct, fiind prezentate în timp real premierului Victor Ponta (plecat în Deltă, în vacanţa de Paşti, conform fotografiilor postate de premier pe contul de Facebook n.r.).

Situaţia de fapt

Avertizarea de cod roşu de inundaţii a fost prelungită pentru judeţul Teleorman, până marţi, orele 18.00, şi a fost ridicată în Ialomiţa şi Prahova.

În momentul de faţă, este declarat cod roşu prelungit pe râul Vedea, aval confluenţă cu râul Teleorman (judeţul Teleorman), şi Pârâul Câinelui, sectorul amonte S.H. Vârtoapele - confluenţă cu râul Vedea (judeţul Teleorman) iar pe Ialomiţa, sector aval confluenţă cu râul Prahova - S.H. Ciochina (judeţul Ialomiţa), pe Teleorman, sector S.H. Teleorman - confluenţa cu Vedea (judeţul Teleorman), pe râul Neajlov, sector aval S.H. Moara din Groapa (judeţul Giurgiu) este declarat cod portocaliu.

Potrivit lui Gabriel Oprea, s-au înregistrat 2.216 situaţii de risc, dintre care 176 au fost reprezentate de misiuni derulate ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme în judeţele aflate sub avertizările meteo. Cele mai multe intervenţii au fost desfăşurate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, respectiv 1.663 misiuni, 372 dintre acestea în judeţele afectate de inundaţii.

Angajaţii MAI au executat de asemenea 555 acţiuni de căutare şi salvare a unor persoane aflate în situaţii de pericol, animale şi bunuri, 188 intervenţii pentru evacuarea apei din locuinţe şi gospodării, 14 misiuni de consolidare a unor diguri de apărare, precum şi 4 misiuni de transport de apă pentru cei afectaţi.

Aerovanele MAI au desfăşurat 20 de misiuni în ultimele 48 de ore şi au fost desfăşurate, de asemenea, 13 misiuni pentru transportul unor materiale de intervenţie, respectiv nisip şi material lemnos.

Până la această ora 248 de persoane au fost evacuate şi peste 1.500 de animale salvate din faţa apelor iar MAI acţionează în continuare cu 1.500 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, mai ales în Olt şi Teleorman, a mai precizat Oprea.

"Precipitaţiile se pot întoarce în câteva zile", potrivit prognozelor, aşa că "trebuie să fim pregătiţi pentru orice", a mai declarat Oprea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor