Opoziţia rusă nu crede în 'noul' Vladimir Putin

Opoziţia rusă nu aşteaptă nimic bun de la revenirea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei. În opinia experţilor, reformele politice se vor dovedi, după toate probabilităţile, un bluf, în timp ce represaliile politice ar putea deveni realitate, transmite Deutsche Welle (DW).
Vladimir Putin. (ALEXEI NIKOLSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.05.2012

Opoziţia rusă nu aşteaptă nimic bun de la revenirea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei. În opinia experţilor, reformele politice se vor dovedi, după toate probabilităţile, un bluf, în timp ce represaliile politice ar putea deveni realitate, transmite Deutsche Welle (DW).

Experţii din Rusia afirmă tot mai des că după învestirea lui Putin societatea rusă va reveni la starea de dinaintea 'pieţii Bolotnaia', chiar dacă există şi opinia conform căreia protestele de atunci au dus la schimbări ireversibile în conştiinţa socială. În orice caz, astăzi opoziţia rusă se pregăteşte pentru viaţa în noile condiţii: cu preşedintele Putin, care a câştigat alegerile în pofida protestelor civile.

În opinia directorului centrului analitic 'Panorama', Vladimir Pribâlovski, Putin se găseşte acum într-o stare de euforie şi nu are de gând să schimbe nimic în politica sa. 'În general Putin consideră că acţiunile de protest în masă care au cuprins Rusia iarna trecută sunt un fleac, că s-a revoltat 'plevuşca' şi că aceasta poate continua să se revolte, dacă doreşte', a subliniat Pribâlovski pentru DW.

Dimpotrivă, preşedintele mişcării sociale 'Uniunea Forţelor de Dreapta', Leonid Gozman, este convins că Putin nu doar a remarcat naşterea societăţii civile, ci s-a şi speriat foarte tare de acest lucru. Cu toate acestea, nici Gozman nu se aşteaptă la schimbări. 'Putin este un om inteligent, însă deocamdată nu se observă că ar fi fost trase concluzii serioase de pe urma a ceea ce s-a întâmplat. În afară de aceasta, omul nu-şi schimbă prea uşor caracterul, iar Putin a putut fi observat timp de 12 ani şi stilul său de comportament este destul de recognoscibil', afirmă politicianul.

Tocmai specificul comportamentului lui Putin îl determină pe deputatul Dumei de Stat, Ilia Ponomariov, membru al partidului parlamentar 'Rusia Justă', să atenţioneze că activitatea protestatară, care a atras asupra sa atenţia autorităţilor, va duce la o activitate de răspuns ce va fi îndreptată împotriva opoziţiei. 'Putin se va răzbuna după învestire', prognozează Ponomariov.

Chiar dacă opinia privind posibilitatea declanşării de represalii este împărtăşită de Pribâlovski, acesta este de părere că respectivele represalii vor fi îndreptate nu doar împotriva opoziţiei. 'Putin urmăreşte foarte atent şi 'trădările' din partea tovarăşilor săi şi s-ar putea răzbuna pe cei pe care îi consideră trădători. De exemplu, pe fostul ministru de finanţe, Alexei Kudrin. Nu este exclus să o 'încaseze' şi Mihail Prohorov, tot pentru că atitudinea şi comportamentul acestuia nu au corespuns în totalitate cu aşteptările lui Putin', explică Pribâlovski pentru DW.

Soarta reformei politice, care a fost anunţată şi începută de Dmitri Medvedev la sfârşitul preşedinţiei sale, s-a plasat, pe fondul represaliilor prognozate, în plan secund, însă nici în această problemă opiniile experţilor ruşi nu sunt unanime. Ilia Ponomariov este de părere că reformele politice demarate de Medvedev sunt distructive prin natura lor. 'Aceste aşa-zis reforme au dus de fapt la regres: chiar şi în noile condiţii ei nu sunt de acord să desfăşoare alegeri', afirmă Ponomariov pentru DW.

La rândul său, Vladimir Pribâlovski este convins că reformele politice vor avea un viitor destul de liniştit: adică, noi reforme nu vor exista, însă legile deja adoptate nu vor fi anulate. 'Adevărul este că acel cadru de reforme politice pe care a început să le desfăşoare Medvedev a fost stabilit de Putin', declară Pribâlovski. Această viziune este împărtăşită în totalitate de liderul partidului neînregistrat 'Patria: bunul simţ', Mihail Deleaghin.

În opinia politicianului de stânga Anatoli Baranov, a vorbi despre reformarea sistemului politic din Rusia înseamnă a vorbi despre ceva ce nu există. 'Reforma politică poate fi doar rezultatul schimbărilor pozitive din relaţiile de bază din cadrul societăţii. Actuala putere nu vrea să schimbe aceste relaţii de bază: ea este mulţumită de ele', declară Baranov pentru DW.

Activiştilor civili din Rusia, inclusiv Nadejdei Mitiuşkina, acest ultim punct de vedere îi este cel mai apropiat, cu toate că, spre deosebire de analişti, ea nu încearcă să prezică reacţia lui Putin la ceea ce se întâmplă acum. 'Dacă Putin s-a cufundat cu totul în lumea lui, nu trebuie aşteptat nimic bun, însă dacă pe el îl mai interesează cât de puţin ţara al cărui preşedinte este, atunci nişte schimbări pozitive ar fi posibile', îşi exprimă speranţa Nadejda Mitiuşkina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor