Opoziţia egipteană îşi va continua protestele împotriva referendumului
alte articole
În ciuda baricadelor de beton şi a unei prezenţe militare puternice în capitala egipteană Cairo, liderii opoziţiei susţin că vor menţine presiunea asupra preşedintelui pentru anularea referendumului constituţional programat pentru sâmbătă, potrivit unui raport VOA.
Frontul Salvării Naţionale de opoziţie, condus de liberali, incluzând pe Mohamed ElBaradei şi Amr Moussa, a cerut susţinătorilor săi să mărşăluiască spre palatul prezidenţial din Cairo, marţi.
Într-o declaraţie de duminică seara, purtătorul de cuvânt al Frontului Salvării Naţionale a arătat că proiectul de constituţie nu reprezintă în mod corespunzător poporul egiptean. El a afirmat că organizarea unui referendum pentru documentul actual va duce la şi mai multă confruntare în ţară.
Dar preşedintele egiptean Mohamed Morsi a refuzat să dea înapoi. Luni, el a acordat armatei autoritatea de a aresta civili, ca parte a unui decret privind menţinerea securităţii pentru referendum. Ordinul însărcinează armata să sprijine poliţia în protejarea "instituţiilor vitale."
Mulţi egipteni laici se tem că proiectul de constituţie va eroda libertăţile civile, deoarece potenţează rolul legii islamice şi nu face nicio menţiune specifică privind drepturile femeii. O Adunare Constituantă dominată de islamişti a aprobat documentul luna trecută, după ce membrii liberali şi creştini s-au retras, plângându-se că vocile lor au fost ignorate.
Unii observatori susţin că proiectul de constituţie are mari şanse să fie aprobat, deoarece mişcarea lui Morsi, Frăţia Musulmană, are o capacitate superioară în mobilizarea suporterilor să voteze.
Morsi a făcut sâmbătă o concesie faţă de opoziţie, prin anularea unor părţi din decretul de pe 22 noiembrie care i-a acordat puteri depline. El a făcut anunţul după o zi de discuţii cu alte personalităţi politice. Majoritatea grupurilor de opoziţie au boicotat dialogul.
Morsi a declarat că dacă proiectul de constituţie este respins în referendumul de sâmbătă, el va convoca alegeri pentru o nouă adunare constituantă, în scopul elaborării unei noi constituţii ce va fi supusă unui vot popular.
Preşedintele a înlăturat dispoziţiile din decretul de pe 22 noiembrie care îi protejau toate deciziile de un control jurisdicţional. Grupurile de opoziţie s-au plâns de faptul că măsura iniţială i-a dat preşedintelui puteri dictatoriale.
Dar decretul de sâmbătă al lui Morsi prevede că instanţele nu îi pot contesta "declaraţiile constituţionale".
Mohammed ElBaradei a scris duminică pe Twitter că lupta împotriva noii constituţii reprezintă "esenţa statului, drepturile şi valorile universale şi a privi înainte, nu înapoi."
Sâmbătă, armata Egiptului a făcut primul său comentariu public privind criza politică, îndemnând ambele părţi să îşi soluţioneze diferendele politice prin intermediul dialogului. Aceasta a avertizat că o continuare a confruntărilor va cufunda Egiptul într-un "tunel întunecat ce duce spre catastrofă" şi a promis "că nu va permite" un astfel de rezultat.
Trupele egiptene au plasat duminică bariere de beton în faţa palatului prezidenţial, pentru a împiedica grupurile rivale de liberali şi islamişti să mai organizeze mitinguri acolo. Luptele de stradă dintre cele două părţi au ucis şapte oameni în capitală, în ultimele zile.