Nicio zi fără o lege pentru penali. Proiect în sprijinul celor ce folosesc cu rea-credinţă banii societăţilor pe care le conduc

Mai mulţi parlamentari PSD au depus la Senat un nou proiect de lege care îi va scăpa de răspundere penală pe administratorii şi directorii companiilor atât private cât şi de stat, ce folosesc cu rea-credinţă bunurile sau creditul de care se bucură societatea pe care o conduc.
Loredana Diacu
07.04.2017

alte articole

Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
07.04.2017

Un grup de 34 de parlamentari PSD au depus, la Senat, un proiect de modificare a Legi contabilităţii, Legii societăţilor comerciale şi Legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, iniţiativa vizând, în esenţă, eliminarea pedepsei cu închisoarea pentru directorii şi administratorii de companii ce favorizează alte firme şi folosesc cu rea-credinţă banii societăţilor pe care le conduc. Întâmplător sau nu, această ultimă faptă apare în dosarul întocmit de DNA foştilor deputaţi Mădălin Voicu (PSD), numit de premierul Grindeanu secretar de stat la Ministerul Culturii, şi Nicolae Păun (Partida Romilor), scrie digi24.ro.

Proiectul a fost depus la Senat pe 28 martie, în prezent aşteptându-se puncte de vedere de la Guvern şi de la Consiliul Legislativ.

Proiectul

Potrivit sursei citate, una dintre modificările propuse de aleşii PSD vizează Legea privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei (nr. 1/2005) în sensul eliminării unor fapte din categoria infracţiunilor.

Astfel, social-democraţii vor să nu mai fie considerată infracţiune şi să nu se mai pedepsească cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia ori în folosul propriu sau pentru a favoriza o altă societate.

De asemenea, cei 34 de aleşi PSD propun modificarea Legii contabilităţii (nr. 82/1991) şi a Legii societăţilor comerciale (nr. 31/1990), tot în direcţia dezincriminării unor fapte. Iniţiatorii propun abrogarea lit. b) şi c) de la art. 272 alin. 1, care spuneau că este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, respectiv împrumutarea sub orice formă, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, de la o societate controlată de aceasta ori de la o societate care controlează societatea pe care el o administrează.

Practic, administratorii şi directorii companiilor atât private cât şi de stat - vor scăpa de răspundere penală în cazul comiterii faptelor enumerate.

În ceea ce priveşte Legea contabilităţii, deputaţii PSD vor modificarea art. 19 alin. 3 astfel încât să poată fi distribuite dividende trimestrial, nu doar după aprobarea situaţiei financiare anuale, aşa cum este în prezent.

Măsura ar permite Guvernului să încaseze la bugetul ce va trebui să susţină generoasele promisiuni electorale ale PSD dividende de la companiile de stat mai repede, în cursul exerciţiului financiar curent, mărind încasările.

Proiectul legislativ este semnat de deputaţii PSD Romaşcanu Lucian, Sbîrnea Liliana, Axinte Vasile, Babuş Radu, Bran Ioana, Budăi Marius-Constantin, Căciulă Aurel, Călin Ion, Ciolacu Ion-Marcel, Cobuz Maricela, Dobrică Ionela Viorela, Furtună Mirela, Găină Mihăiţă, Lazăr Sorin, Lupaşcu Costel, Muşoiu Ştefan, Neaţă Eugen, Niţă Nicu, Oteşanu Daniela, Pale Dănuţ , Petrea Gabriel, Petric Octavian, Pop Andrei, Presură Alexandra, Radu Anişoara, Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin, Simion Lucian-Eduard, Simonis Alfred - Robert, Stancu Florinel, Suciu Vasile-Daniel, Ştefan Corneliu, Tănăsescu Alina-Elena, Vişan George-Gabriel şi Zamfira Constantin-Cătălin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor