Operaţiune costisitoare şi riscantă de recuperare a navei Costa Concordia
alte articole
La 20 de luni de la tristul naufragiu al navei de croazieră Costa Concordia, întreaga presă anunţă mult aşteptatul, dar şi riscantul eveniment de readucere a acesteia pe linia de plutire, pentru a putea fi trasă apoi într-un port şi demontată.
Luni, 16 septembrie, sub ochii camerelor de filmat din întreaga lume, se va desfăşura mult discutatul proces de îndreptare a navei de croazieră, rămasă “culcată” pe o latură din anul 2012, lângă insula Giglio. Procedura va începe doar în cazul în care condiţiile meteo o vor permite.
Potrivit ziarului “Il Sole 24 ore”, Nick Sloane, inginerul sudafrican în vârstă de 52 de ani care ghidează operaţiunea de recuperare a navei declară că şansele ca procedeul de "parbuckling" să funcţioneze sunt în proporţie de peste 90%.
“Parbuckling” constă practic în utilizarea de cabluri cu ajutorul cărora nava este trasă din poziţia inclinată spre poziţia verticală. Desigur, descrierea pe care v-am facut-o este foarte simplistă. Procedura in realitate este extrem de complicată şi foarte riscantă, în special când vine vorba despre un mastodont al mării, aşa cum este această enormă navă de croazieră.
Metoda menţionată mai sus şi care va fi pusă în practică luni, presupune 12 ore de lucru, participarea a 500 de ingineri şi 18 mii de tone de ciment, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai costisitoare operaţiune de recuperare din istoria maritimă.
Costa Concordia are de două ori tonajul navei Titanic, astfel că gândul la un eventual plan B pare inevitabil…şi totuşi… întrebat dacă există vreun plan B în cazul în care nava s-ar rupe în timpul lucrărilor de îndreptare a ei, şeful Protecţiei Civile, Franco Gabrielli, a răspuns că nu are un astfel de plan de rezervă.
Metoda "parbuckling" este utilizată mai ales în recuperarea navelor de război. Costul provizoriu al operaţiunii de luni este estimat la 600 milioane de euro, bani plătiţi de compania Costa Crociere şi de compania de asigurări, anunţă TG5.
Costa Concordia a naufragiat în luna ianuarie a anului 2012. Dintre cei aflaţi la bordul navei în acea zi, 32 de persoane au murit, iar două sunt date dispărute: Maria Grazia Trecarichi şi Russel Rebello. Familiile acestora speră să le poată recupera corpurile, odată ce nava este adusă în port pentru a fi demontată pe uscat.