ONU, UE şi Rusia condamnă coloniile israeliene

Toţi membrii Consiliului de Securitate al ONU, cu excepţia Statelor Unite, au condamnat public activităţile recente de expansiune ale Israelului şi au solicitat ca acestea să se încheie, potrivit unui raport VOA.
Epoch Times România
20.12.2012

Toţi membrii Consiliului de Securitate al ONU, cu excepţia Statelor Unite, au condamnat public activităţile recente de expansiune ale Israelului şi au solicitat ca acestea să se încheie, potrivit unui raport VOA.

Într-o acţiune neobişnuită, 14 din cei 15 membri ai consiliului au citit declaraţii publice privind opiniile lor, în loc să caute o acţiune oficială a Consiliului, din moment ce acesteia i s-ar fi opus probabil Statele Unite ale Americii.

În mod normal, Consiliul de Securitate îşi desfăşoară activitatea în jurul mesei în formă de potcoavă din interiorul camerei sale. Dar miercuri, 14 membri ai consiliului au vorbit în afara camerei pentru a-şi exprima condamnarea faţă de cel mai recent anunţ de expansiune a colonizării făcut de Israel.

Ambasadorul britanic a declarat că comunitatea internaţională şi, în special Consiliul de Securitate, trebuie să furnizeze urgent un cadru credibil pentru reluarea negocierilor directe dintre Israel şi palestinieni. Aceste discuţii au fost blocate timp de peste un an.

Aşezările, în special cele dintr-o zonă cunoscută sub numele de E1, ameninţă continuitatea unui stat palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală comună cu Israelul.

Marţi, Washington-ul l-a criticat pe aliatul său Israelul, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Victoria Nuland susţinând că planurile de construcţie ale Israelului "contravin păcii." Dar miercuri, ambasadorul SUA nu s-a alăturat colegilor săi de la sediul ONU.

Secretarul general al ONU a condamnat activitatea israeliană de colonizarea drept o încălcare a dreptului internaţional şi un obstacol în calea păcii. El a declarat reporterilor de la conferinţa sa de presă de sfârşit de an că mişcarea este o "lovitură aproape fatală dată procesului foarte fragil de pace din Orientul Mijlociu."

Noul statut de stat observator la ONU, acordat Autorităţii Palestiniene, îi va deschide uşa spre unele organizaţii internaţionale, posibilităţi pe care anterior nu le-au avut. Asta ar include Tribunalul Penal Internaţional, unde palestinienii ar putea cere procurorilor să investigheze construcţiile din aşezările de colonizare şi alte acţiuni israeliene pe teritoriul palestinian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor