ONU declara foametea in Somalia si emite un apel umanitar
ONU a declarat miercuri in mod oficial ca exista foamete in diverse parti ale Somaliei, intr-un moment in care ratele de malnutritie cresc la niveluri extreme. Organismul mondial face acum apel la actiuni imediate pentru a opri criza sa se raspandeasca in alte parti ale regiunii.
Organizatia Natiunilor Unite spune ca secetele consecutive din ultimii cativa ani din Somalia au generat o foamete in doua regiuni din sudul tarii.
Luand cuvantul la o conferinta de presa din Nairobi, Coordinatorul Umanitar al ONU pentru Somalia, Mark Bowden, a declarat ca este o “situatie disperata”.
“Estimam ca aproximativ jumatate din populatia somaleza, 3,7 milioane de oameni, este afectata de aceasta criza , tinand cont ca 2,8 milioane de oameni locuiesc in sud, cea mai afectata regiune”, a declarat Bowden. “Este probabil ca zeci de mii deja sa fi murit, majoritatea dintre ei fiind copii.”
Ce inseamna acest lucru?
In timp ce lumea a privit cum criza alimentara se desfasura in Somalia, este pentru prima data cand ONU a folosit termenul de “foamete.”
Aceasta clasificare inseamna ca ratele de malnutritie au depasit 30%, ca peste 2 oameni din 10.000 mor in fiecare zi, si ca multi nu au acces la alimente si alte bunuri esentiale.
Pentru a fi mai precisi, foametea a fost declarata in sudul regiunii Bakool si in regiunea Lower Shabelle, dar ONU avertizeaza ca aceasta s-ar putea raspandi in alte zone in lunile ce vor urma.
S-ar fi putut impiedica aceasta foamete?
Intrebat daca ONU ar fi putut face mai mult pentru a preveni aceasta criza, Bowden a declarat la VOA ca ei nu au avut resurse.
Totusi, unii critici sustin ca organismul mondial mai degraba se implica in razboaie si “instaurarile de democratii” decat sa lupte cu adevarat impotriva saraciei globale.
ONU spune ca exista o nevoie urgenta de 300 de milioane de dolari in urmatoarele 2 luni pentru a adresa criza.
O mare parte din bani vor fi folositi pentru a acoperi nevoile imediate, prin sustinerea centrelor alimentare existente si furnizarea de servicii medicale catre zonele afectate.
Fondurile vor fi de asemenea utilizate pentru a ajuta la sustinerea economiilor locale.
Obiectivele principale
Seful Organizatiei ONU pentru Alimentatie si Agricultura in Somalia, Luca Alinovi, spune ca obiectivul este acela de a opri oameni sa fuga in alte zone.
“Trebuie sa ne amintim faptul ca ne aflam in mijlocul producerii unui dezastru incredibil”, a declarat Alinovi. “Foametea consuma deja doua regiuni, si exista alte regiuni pe cale de a ajunge in aceeasi situatie si oameni se vor muta. Singura cale de a impiedica oamenii sa se mute este de a ne asigura ca ei au o speranta pentru viitor – ca ei pot sa faca ceva cu vietile lor. Si cum ar putea face acel lucru? Doar daca vor simti ca in urmatoarele cateva luni vor fi capabili sa isi produca mancarea.”
Pentru a complica eforturile de ajutorare, “se intampla” ca cele doua zone de foamete din Somalia sa fie fortarete ale grupului militant islamist al-Shabab. Grupul, pana recent, a interzis ajutoarele internationale. Membrii sai sunt cunoscuti de asemenea pentru deturnarea livrarilor alimentare si de ajutoare, creand unele ezitari din partea donatorilor straini.
Mark Bowden a declarat ca ONU face ceea ce poate pentru a minimaliza riscul prezentat de al-Shabab si ca se afla in discutie cu liderii locali din Somalia pentru a castiga suport pentru eforturile sale.
El a declarat ca, desi intotdeauna exista un risc cand operezi in Somalia, aceasta foamete necesita ceea ce el a numit “actiuni exceptionale.”
Unii critici la adresa ONU se vor intreba daca aceste “actiuni exceptionale” va implica, precum in cazul Libiei, trimiterea de avioane pentru a limita miscarile grupului al-Shabab si ale altor grupuri rebele.