ONG-uri din RM: Doar autorităţile şi sistemul judiciar poartă responsabilitatea pentru eşecurile din justiţie

În sistemul de justiţie al R. Moldova au fost instituite practici periculoase, crescând influenţa politică asupra judecătorilor şi procurorilor, fenomen specific întregului aparat de stat, afirmă societatea civilă.
Protest la Chişinău după invalidarea alegerilor de către instanţele de judecată (facebook.com/pas)
Ştefan Sârbu
12.07.2018

Un număr de 28 organizaţii membre ale Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic îşi declară profunda îngrijorare şi indignare în legătură cu eschivarea Guvernării de la Chişinău de la responsabilitatea pentru eşecul reformei justiţiei şi plasarea acesteia asupra societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare solicitând autorităţilor Republicii Moldova să respecte valorile europene şi să asigure aplicarea acestora în viaţă, în interesul cetăţenilor ţării.

Astfel, potrivit unei declaraţii, organizaţiile societăţii civile îşi exprimă dezacordul privind modalitatea în care a ales guvernarea în ansamblu să reacţioneze la invalidarea rezultatelor alegerilor din municipiul Chişinău, precum şi limbajul fără precedent la care a recurs premierul Pavel Filip, aducând învinuiri tendenţioase cu privire la modul de informare a oficialilor europeni de către Delegaţia UE de la Chişinău, dând chiar instrucţiuni diplomaţilor străini ce tip de informaţii să transmită aceştia instituţiilor UE, dar şi eschivarea autorităţilor de la responsabilitatea pentru starea de lucruri în justiţie.

Semnatarii declaraţiei punctează că doar guvernarea moldoveană poartă responsabilitatea prin neutilizarea tuturor instrumentelor pe care le are pentru a preveni implementarea unor decizii judecătoreşti ce atacă dreptul fundamental al cetăţenilor de a alege şi de a fi ales. ”În justiţie au fost instituite practici periculoase şi a crescut influenţa politică asupra judecătorilor şi procurorilor, fenomen specific întregului aparat de stat.”

Amintim că la 5 iulie 2018, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind criza politică din R. Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale din Chişinău solicitând Comisiei Europene să suspende sprijinul bugetar şi macrofinanciar. La 6 iulie 2018, Ambasadorul Uniunii Europene (UE) şi ambasadorii statelor membre UE la Chişinău s-au întâlnit cu prim-ministrul Pavel Filip şi membrii guvernului pentru a-i informa despre poziţia UE după invalidarea alegerilor din Chişinău.

La 7 iulie, Guvernul R. Moldovaa a emis un comunicat de presă menţionând că Rezoluţia din 5 iulie este incorectă şi politizată. Mai mult, în comunicat se precizează că premierul a atenţionat Ambasadorii UE că „dacă lucrurile nu merg încă aşa cum trebuie în domeniul justiţiei, este responsabilitatea, atât a Guvernului, cât şi a partenerilor europeni şi a reprezentanţilor societăţii civile care au participat la realizarea reformei justiţiei”. Totodată, Pavel Filip a ţinut să sublinieze că informaţiile pe care le transmite Delegaţia UE de la Chişinău oficialilor europeni ar fi incomplete şi a rugat ca „această abordare să fie revăzută, iar notele transmise să fie obiective”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor