ONG-uri din R. Moldova: Numirea la CCM a judecătorilor Gurin, Reşetnicov şi Apolschii afiliaţi PD va duce la folosirea Curţii în luptele politice

Graba şi netransparenţa autorităţilor RM în numirea noilor judecători la CCM pun la îndoială independenţa acestora care puteau fi diminuate organizând concursuri publice, afirmă reprezentanţii societăţii civile de la Chişinău.
Societatea civilă (platzforma.md)
Ştefan Sârbu
17.12.2018

Organizaţii civile din Republica Moldova susţin că demisiile consecutive şi subite a doi judecători de la Curtea Constituţională (CCM) înainte de termen, dar şi numirea în mod total netransparent şi pe criterii politice a altor magistraţi denotă ignorarea importanţei acestei instituţii şi subminează şi mai mult încrederea publică în independenţa Înaltei Curţi, deoarece candidaturile alese trezesc dubii rezonabile privind afilierea lor politică.

„Numirea judecătorilor la o instituţie atât de importantă pentru asigurarea funcţionării democraţiei şi a statului de drept, cum este Curtea Constituţională, precum şi aparenţele privind numirea judecătorilor pe criterii politice, nu sunt compatibile cu rigorile unei democraţii funcţionale. Mai grav, acesta este un regres în raport cu practicile anterioare de numire a judecătorilor constituţionali”, se arată într-o declaraţie a organizaţiilor neguvernamentale.

ONG-urile semnatare menţionează că noii judecători constituţionali au fost aprobaţi în funcţie pentru un mandat de 6 ani într-o grabă fără precedent şi fără a respecta vreo procedură de numire. Nu a existat nicio explicaţie a vacanţei de aproape 9 luni a unei funcţii la CCM şi numirea subită de către Guvern, fără vreun concurs, a lui Artur Reşetnicov.

Demisiile subite şi pe ascuns a judecătorilor CCM Igor Dolea şi Victor Popa chiar dacă mai aveau timp pentru exercitarea mandatului, urmate de numirea imediată, peste noapte, a lui Corneliu Gurin de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), precum şi numirea neaşteptată a Raisei Apolschii de către Parlament, ridică, de asemena, suspiciuni cu privire la posibile interese ascunse în spatele acestor numiri.

Autorii declaraţiei au ţinut să sublinieze că Gurin a fost Procuror General între 2013-2016, iar potrivit anexelor secrete ale Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE2) din 2010, Procuratura Generală în acea perioadă era „atribuită” PD, ceea ce denotă o afiliere puternică a acestuia cu PD. Mai mult, Corneliu Gurin a exercitat funcţia de Procuror General exact în perioada în care s-a desfăşurat „Landromatul Rusesc” şi „furtul miliardului”.

Artur Reşetnicov a fost şeful Serviciului de Informaţie şi Securitate în aprilie 2009, când a avut loc una dintre cele mai mari tragedii de la independenţa Moldovei ce a implicat decese şi maltratări în masă a tinerilor, evenimente neelucidate nici până azi. Acesta a fost membru al PCRM aducând critici dure la adresa PD, iar apoi destul de subit a devenit membru al formaţiunii.

Raisa Apolschii este, de asemenea, membră a PD. Mai mult, Plenul Parlamentului a votat candidatura pentru funcţia de judecător la CCM propusă de către Comisia juridică, prezidată chiar de Raisa Apolschii. Pe pagina web a Parlamentului, nu există informaţii despre vreo şedinţă a Comisiei juridice în ultimele două săptămâni şi nu este publicat nici raportul Comisiei juridice prin care Raisa Apolschii ar fi fost propusă spre a fi votată judecător la CCM.

În opinia organizaţiilor societăţii civile de la Chişinău, aspectele expuse aruncă umbre de îndoială cu privire la independenţa celor trei candidaţi, care puteau fi diminuate dacă ar fi fost organizate concursuri publice şi transparente. Având în vedere alegerile parlamentare anunţate pentru 24 februarie 2019, modul de numire extrem de pripit a jumătate din componenţa CCM dau semne puternice de îngrijorare cu privire la politizarea excesivă a Curţii şi posibila folosire a instituţiei în lupte politice.

În concluzie, ONG-urile solicită CSM, Guvernului şi Parlamentului să elaboreze proceduri de numire a judecătorilor la CCM care să fie transparente şi să asigure numirea judecătorilor constituţionali pe bază de merite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor