ONG-uri de media din RM: Îngrădirea accesului posturilor TV8 şi Jurnal TV la briefingurile PDM sunt ilegale

ONG-urile aduc în atenţia misiunilor diplomatice de la Chişinău că în ţară iau amploare practici ilegale de îngrădire a libertăţii instituţiilor media incomode şi a jurnaliştilor independenţi care îşi fac onest meseria.
Jurnalişti din R. Moldova, la un protest în faţa Parlamentului de la Chişinău
Jurnalişti din R. Moldova, la un protest în faţa Parlamentului de la Chişinău (facebook.com/vitalie călugăreanu)

De câteva săptămâni, Partidul Democrat din Moldova îngrădeşte în mod repetat accesul jurnaliştilor postului TV8 la briefingurile de presă ale formaţiunii. În data de 2 octombrie, accesul le-a fost îngrădit şi jurnaliştilor postului Jurnal TV.

Potrivit unei declaraţii, organizaţiile neguvernamentale de media din R. Moldova condamnă aplicarea practicilor de restricţionare a accesului sau de permisiune selectivă a jurnaliştilor la evenimentele de interes public. ONG-urile menţionează că prin astfel de acţiuni se încalcă atât drepturile jurnaliştilor, cât şi drepturile cetăţenilor, în special la libertatea de a primi şi de a difuza informaţii de către mass-media precum şi libertatea publicului de a fi informat.

Organizaţiile de media solicită partidului de guvernământ să îşi reevalueze atitudinea faţă de posturile TV8 şi Jurnal TV, iar la următoarele evenimente să le asigure accesul nestingherit şi necondiţionat. ”Cerem PDM să aibă o atitudine respectuoasă faţă de reprezentanţii presei şi să trateze toţi jurnaliştii egal.”

”Acţiunile PDM sunt pasibile şi de răspundere penală, conform prevederilor articolul 180 prim din Codul penal al Republicii Moldova, care stipulează sancţiuni pentru împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media”, se mai arată în declaraţie precizându-se că activitatea partidului de guvernământ este de interes public, iar la briefingurile de presă ale acestuia trebuie să aibă acces toţi jurnaliştii, pentru a putea reflecta discuţiile şi anunţurile care, ulterior, se concretizează în acte şi iniţiative oficiale, cu impact asupra întregii societăţi.

În concluzie, ONG-urile de media au făcut apel către ambasadele şi misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova să ia notă de comportamentul discreţionar al partidului de guvernare. ”Dorim să aducem în atenţia lor că în domeniul media capătă amploare o serie de practici ilegale de îngrădire a libertăţii instituţiilor mass-media incomode şi a jurnaliştilor independenţi care îşi fac onest meseria.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe