OMV Austria anunţă că va limita vânzările spot de motorină pe o perioadă nedeterminată

.
. (Miguel Villagran / Getty Images)
A.P.
25.03.2022

La începutul acestei săptămâni, şefii unora dintre cele mai mari companii de energie din lume, care au vorbit la Summitul Global FT Commodities de la Lausanne, Elveţia, transmiteau o prognoză îngrozitoare pentru piaţa motorinei: „Lucrul care îngrijorează pe toată lumea va fi motorina. Europa importă aproximativ jumătate din necesarul de motorină din Rusia şi aproximativ jumătate din Orientul Mijlociu”, a declarat Russell Hardy, şeful firmei elveţiene Vitol. „Acest deficit sistemic de motorină este real”, transmite Zerohedge.

Hardy a menţionat că trecerea la un consum mai mare de motorină în comparaţie cu benzina în Europa a contribuit la crearea penuriei de combustibil. El a adăugat că rafinăriile şi-ar putea creşte producţia de motorină ca răspuns la preţurile mai mari în detrimentul altor produse derivate din petrol pentru a susţine aprovizionarea, dar a avertizat că raţionalizarea este o posibilitate reală.

Între timp, Torbjörn Tornqvist, cofondator şi preşedinte al Gunvor Group, cu sediul la Geneva, a declarat că „Europa nu are motorină”, dar a adăugat că „nu este doar o problemă europeană, este o problemă globală”.

Tornqvist a avertizat, de asemenea, că pieţele europene de gaz nu mai funcţionează corect, deoarece comercianţii se confruntă din partea băncilor cu cereri uriaşe de numerar pentru a acoperi poziţiile de acoperire. „Cred că e razna. Chiar este”, a afirmat el. „Nu m-am gândit niciodată că cineva ar putea spune „Ah, gazul a scăzut sub 100 per megawatt/ oră, este foarte ieftin”.

CEO-ul companiei Trafigura, Jeremy Weir, care a investit recent miliarde de dolari în apeluri în marjă şi a avertizat că firmele de tranzacţionare cu mărfuri riscă să explodeze în absenţa unui plan de salvare a băncii centrale, a bătut ultimul cui în sicriu avertizând că „piaţa motorinei este extrem de strânsă. Va deveni mai strânsă şi va duce, probabil, la epuizări de stoc”, referindu-se la momentul în care staţiile de alimentare nu vor mai avea motorină.

Joi, deficitul s-a răspândit în cele din urmă - pentru a folosi termenul foarte vag - pe stradă, după ce gigantul energetic austriac OMV a anunţat că „limitează vânzările spot de ulei de încălzire şi motorină până la noi ordine”, a informat Bloomberg.

Mişcarea, a explicat compania într-un e-mail, a fost pentru a se asigura că poate îndeplini obligaţiile contractuale de aprovizionare, menţionând că din cauza unei „măsuri de precauţie, tranzacţiile spot au fost limitate până la o nouă notificare”.

Compania nu a oferit detalii, cu toate acestea, este sigur că în curând limitele vor afecta toată Austria, care este foarte dependentă de petrolul rusesc.

Joi, cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că discuţia despre boicotarea imediată a energiei ruseşti este atât „nerealistă, cât şi greşită”, adăugând că „nu funcţionează. Austria primeşte 80% din ţiţeiul său din Rusia”.

Subliniind cât de gravă va deveni în curând criza europeană a motorinei, lupta Europei pentru alternative la motorina rusească a transformat New York-ul de la o regiune tipică de import la un exportator.

Potrivit Bloomberg, o inversare rară a fluxurilor comerciale normale, New York trimite două nave cargo cu motorină în Europa - care se bazează pe Rusia pentru aproximativ o treime din necesarul de motorină - chiar dacă stocurile regionale sunt la niveluri minime de mai mulţi ani şi preţurile sunt aproape de nivelul record.

Inversarea este un exemplu al modului în care invazia Rusiei asupra Ucrainei zguduie pieţele de combustibil din întreaga lume, chiar dacă SUA este relativ mai puţin expusă la exporturile ruseşti.

Preţurile mari la pompe în S.U.A. au devenit o mare problemă pentru preşedintele Joe Biden, punând sub presiune şoferii de camion şi fermieri.

Exporturile de motorină de pe coasta Golfului către Europa sunt, de asemenea, în creştere, cu aproximativ 103.000 de barili pe zi îndreptându-se pe continent în această lună, comparativ cu 19.000 în februarie, estimează Kpler.

În timp ce motorina a fost cel mai grav afectată până acum, deficitul devine rapid o „problemă nu doar cu motorina”, conform unei analize publicate de Bank of America.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor