OMS: Virusul Zika se răspândeşte “exploziv”. În curând ar putea fi înregistrate 4 milioane de cazuri
alte articole
Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au lansat starea de alertă în privinţa virusului Zika, care acum se “răspândeşte exploziv” şi ar putea afecta în curând aproximativ 4 milioane de persoane în zona Americilor.
“Nivelul de alarmare este extrem de ridicat”, a precizat directorul general al OMS, Margaret Chan, într-un comunicat de presă. “Virusul a fost detectat anul trecut în Americi, unde se răspândeşte exploziv în prezent.”
Chan a avertizat că “răspândirea într-o zonă geografică extinsă a ţânţarului” care transmite boala prezintă un risc major pentru sănătatea globală. OMS a decis să creeze un comitet de urgenţă care să discute problema virusului Zika şi pentru a evalua posibilele soluţii posibile.
S-a constatat o legătură strânsă între virusul Zika şi microcefalie, un defect de naştere care face ca bebeluşii să se nască cu creiere anormal de mici şi retard mintal. Deşi nu a fost dovedită încă o relaţie cauzală, Brazilia a înregistrat o rată de microcefalie de aproximativ 20 de ori mai mare după ce virusul a început să se răspândească în ţară.
Virusul Zika a fost identificat prima dată în Uganda în 1947, dar primul caz cunoscut de infecţie în America de Sud s-a înregistrat în 2015. Boala se răspândeşte acum în 23 de ţări şi s-a confirmat faptul că a ajuns şi în SUA la începutul acestei săptămâni.
Oficialii din domeniul sănătăţii publice din Los Angeles au confirmat faptul că o femeie care a călătorit în El Salvador a fost infectată cu acest virus. În plus, oficialii au confirmat acum cel puţin 31 de cazuri în 11 state americane şi în Districtul Columbia.
Marcos Espinal, director pentru analiza problemelor de sănătate în cadrul OMS, a declarat că ne putem aştepta la 3 până la 4 milioane de cazuri de infecţie cu virusul Zika, conform Washington Post.
În câteva ţări copleşite de numărul cazurilor de infecţie cu Zika, guvernele locale au recomandat ca femeile să evite să rămână însărcinate până dispare epidemia. În cel mai notabil caz, El Salvador a recomandat ca femeile să evite să rămână însărcinate până în anul 2018.
De asemenea, dr Anne Schuchat, director adjunct al Centrului american de Control şi Prevenire a bolilor (CDC), a avertizat joi că, potrivit rezultatelor analizelor din două cazuri, transmiterea virusului s-ar putea face pe cale sexuală.
Soluţii extreme
În timp ce autorităţile braziliene şi din alte ţări latino-americane au lansat o campanie de exterminare a ţânţarilor, care pot transmite virusul Zika, o companie din SUA a propus o altă soluţie, mai radicală: modificarea genetică a 25 de milioane de ţânţari care vor fi trimişi pentru a extermina ţânţarii ce pot transmite virusul.
“Când se împerechează cu o femelă din sălbăticie, toţi puii rezultaţi vor muri. Având în vedere că o femelă de ţânţar poate depune în jur de 500 de ouă în timpul vieţii, prin această tehnică vor fi cu 500 de ţânţari mai puţin la maturitate”, a declarat Hadyn Parry, expert OXITEC.
Ţânţarii modificaţi genetic au fost eliberaţi în zonele locuite de oameni pentru a exploata la maximum şansa de a reduce ciclul de reproducere a insectelor, şi ca urmare, rata infectărilor la oameni. Biologii susţin că, până acum, eliberarea insectelor modificate genetic a dus la reducerea cu 82 la sută a larvelor care permit perpetuarea speciei responsabile pentru răspândirea virusului Zika, arată Digi24.