OMS în alertă: se extinde lepra în India

Ghetouri în Allahabad, India (Sanjay Kanojia / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
20.09.2013

În ultimii ani a crescut numărul bolnavilor de lepră: 2 persoane la fiecare 10.000, faţă de 1 persoană la fiecare 10.000 în 2005. În ashramul leproşilor din Mumbai "Swarga Dwar" (Poarta Raiului), există de la două la trei cazuri noi pe săptămână. Surse locale au declarat că valul de migraţie din mediul rural în oraşe a adus noi săraci care sunt cei mai expuşi la a contracta lepra.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în acest an ţara a înregistrat cazuri noi de infectare: în aproximativ 36 de districte, în medie, există mai mult de 2 cazuri la 10.000 de oameni. În 2005 raportul era de 1 la fiecare 10.000, date încurajatoare atunci, care au determinat autorităţile să vorbească de "eliminarea infecţiei". Cu toate acestea, surse locale - anonime din motive de securitate - explică faptul că realitatea este destul de diferită, iar guvernul trebuie să o accepte dacă doreşte cu adevărat să învingă lepra.

Cei care lucrează cu persoanele afectate de bacterie confirmă prezenţa cazurilor noi de infecţie. În dispensarul ashramului leproşilor "Swarga Dwar" (Poarta Raiului), înfiinţat în 1983, în fiecare săptămână, ajung în medie doi sau trei pacienţi noi, chiar şi copii născuţi în mahalale din părinţi leproşi.

Alte surse locale recunosc că pentru o anumită perioadă de timp cazurile au scăzut, dar astăzi nu mai este aşa. Lepra în India se încăpăţânează să rămână deoarece nu există o reală prevenire şi poate fi contactată oricând. Clima, sărăcia, lipsa de curăţenie, lipsa de igienă, mâncarea insuficientă, sau chiar lipsa totală a acesteia, pot conduce la răspândirea bacteriei care provoacă lepra.

Pentru a face lucrurile mai rele, boala are o perioadă de incubaţie de mai mulţi ani, ceea ce face şi mai dificilă prevenirea răspândirii ei.

În marile oraşe precum Mumbai există un boom de construcţii care au stârnit un nou val de migraţie. Antreprenorii au nevoie de forţă de muncă, şi din sate mulţi oameni vin în oraş. Dar din păcate aceştia sunt plătiţi foarte puţin, nu au o casă şi trăiesc sub poduri, nu mănâncă şi atunci când o fac îşi gătesc în aer liber, respiră praf şi murdărie. Mulţi copii sunt lăsaţi singuri pentru că părinţii trebuie să lucreze. Acest context a favorizat apariţia bolii. Când aceşti oameni când se întorc la casele lor, duc şi lepra, iar răspândirea acesteia a devenit incontrolabilă.

Problema - spun sursele - este că guvernul nu vrea să accepte această realitate, nu vrea să accepte că este nevoie de un program bun pentru a eradica lepra. Atâta timp cât autorităţile bagă capul în nisip, nu există posibilitatea de a merge mai departe şi a lansa programe de sprijin pentru bolnavi şi, de asemenea, pentru aceşti noi imigranţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor