OMS admite că toţi cei care primesc vaccinul împotriva variolei maimuţei fac parte dintr-un "studiu clinic" menit colectării de date
alte articole
Un oficial de rang înalt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a recunoscut că toţi cei care primesc vaccinul împotriva variolei maimuţei fac parte, în esenţă, dintr-un "studiu clinic" pentru a colecta informaţii cu privire la eficienţa vaccinului.
Comentariile au fost făcute în contextul în care directorul general al agenţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a trecut peste un comitet consultativ al OMS şi a declarat variola maimuţei ca fiind o urgenţă de sănătate globală, ceea ce reprezintă cel mai înalt nivel de alertă al agenţiei.
Ultima dată când OMS a emis o astfel de urgenţă a fost la începutul anului 2020, când a făcut aceeaşi declaraţie pentru COVID-19.
Tim Nguyen, şeful agenţiei de pregătire pentru riscuri infecţioase a OMS, a declarat că eficacitatea vaccinului împotriva variolei maimuţei nu este cunoscută, deoarece nu a mai fost folosit pe scară largă până acum.
"Aş dori să subliniez un lucru care este foarte important pentru OMS. Avem incertitudini în ceea ce priveşte eficacitatea acestor vaccinuri pentru că nu au mai fost folosite în acest context şi la această scară", a declarat sâmbătă Nguyen.
Nguyen a precizat apoi că "atunci când aceste vaccinuri sunt livrate, să fie livrate în contextul unor studii de testare clinică şi să se colecteze prospectiv aceste date pentru a creşte înţelegerea noastră cu privire la eficacitatea acestor vaccinuri".
Cazuri
Până în prezent, în acest an, s-au înregistrat peste 16.000 de cazuri de variola maimuţei în peste 75 de ţări şi cinci decese în Africa. Boala virală s-a răspândit mai ales la bărbaţii homosexuali în recenta epidemie din afara Africii, unde este endemică.
Declarând starea de urgenţă, Tedros a remarcat că "pentru moment este vorba de o epidemie care se concentrează în rândul" homosexualilor şi "în special al celor cu parteneri sexuali multipli". Înainte de 2022, virusul a fost localizat în principal în vestul şi centrul Africii, unde boala este endemică.
Potrivit Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenirea bolilor (CDC), Food and Drug Administration a autorizat două vaccinuri pentru variola maimuţei: ACAM2000, cunoscut sub numele de Imvamune sau Imvanex, şi JYNNEOS.
Multe dintre cazurile de variola maimuţei din SUA sunt localizate în oraşul New York, potrivit oficialilor. Agenţia de sănătate a oraşului a declarat că a obţinut mai multe vaccinuri JYNNEOS.
"Departamentul de Sănătate din New York a anunţat planurile pentru următoarea alocare a vaccinului JYNNEOS.
Aproximativ 26.000 de doze suplimentare au fost livrate în New York City ca parte a fazei 2B de la guvernul federal şi de la stat şi vor fi distribuite prin intermediul clinicilor, al site-urilor de vaccinare în masă şi al trimiterilor în comunitate.
Persoanele vor putea să îşi facă programări pentru 24 iulie până la 13 august", a precizat Departamentul de Sănătate din New York într-o declaraţie din 21 iulie.
Europa, între timp, este epicentrul epidemiei de variola maimuţei, au declarat oficialii. Tedros a afirmat sâmbătă că "evaluarea OMS este că riscul de variola maimuţei este moderat la nivel global şi în toate regiunile, cu excepţia regiunii europene, unde evaluăm riscul ca fiind ridicat".
Dar săptămâna trecută, CDC a confirmat primele cazuri la copii în două state diferite. Nu este clar însă în ce mod au contractat copiii virusul.