Ombudsmanul bulgar crede că Sofia nu va scăpa de MCV

(photos.com)
Epoch Times România
25.06.2012

Ombudsmanul bulgar, Konstantin Penchev, a declarat luni că nu există ”argumente” pentru ridicarea MCV-ului pentru Bulgaria, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, experţi germani au precizat că raportul din iulie va fi negativ.

”Bruxelles-ul urmăreşte cu atenţie situaţia din Bulgaria în domeniul justiţiei şi afacerilor interne şi nu există argumente că totul este în ordine aici”, a precizat Konstantin Penchev pentru postul naţional de televiziune.

Raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare va fi publicat de Comisia Europeană în iulie. Documentul este crucial pentru Bulgaria şi România, care speră să scape de această monitorizare după cinci ani.

Totodată, Olanda a declarat în repetate rânduri că aşteaptă un raport pozitiv pentru cele două ţări pentru a lua o decizie privind aderarea la spaţiul Schengen.

Penchev consideră că Executivul european nu va renunţa din 2013 la MCV, chiar dacă acesta ”este foarte greu nu numai pentru Bulgaria, ci şi pentru Comisie”.

Declaraţiile sale au reaprins temerile că Bruxelles-ul va publica un raport critic la adresa Bulgariei, apreciind că a eşuat în reformarea sistemului juridic, combaterea corupţiei şi lupta împotriva crimei organizate.

Raportul MCV al Comisiei Europene din vară va fi negativ pentru Bulgaria, susţin experţi ai Fundaţiei Konrad Adenauer, citaţi de BGNES.

Raportul Comisiei Europene ”nu va fi în mod particular pozitiv”, a declarat Marko Arndt, directorul Fundaţiei Konrad Adenauer din Sofia.

”Din nefericire, nu va fi ultimul raport”, a mai spus expertul, adăugând că menţinerea mecanismului va fi în favoarea UE şi a cetăţenilor din cele două ţări.

”Nu cred că asta este discriminare. Vrem ca reformele să continue şi Bulgaria ia foarte în serios reformele”, a mai spus Arndt.

La rândul său, Thorsten Geissler, director al Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est al fundaţiei Konrad Adenauer, a precizat că UE va recunoaşte eforturile Bulgariei şi ale României. Totuşi, Geissler este convins că Legislativul european va cere noi reforme.

În Bulgaria au loc arestări şi investigaţii, dar până acum nu au fost date verdicte, a mai punctat Geissler.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor