Băsescu şi ambasadorul bulgar reafirmă dorinţa unor puncte de vedere comune privind Schengen şi MCV
Preşedintele Traian Băsescu şi ambasadorul Republicii Bulgaria în România, Aleksandar Filipov, au reafirmat joi dorinţa de a prezenta puncte de vedere comune în privinţa aderării la spaţiul Schengen şi în problematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Şeful statului român l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul bulgar, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.
"Ambasadorul bulgar, domnul Aleksandar Filipov, a ţinut să pună în evidenţă importanţa relaţiilor economice dintre cele două state, România fiind al doilea partener comercial, ca pondere, al Bulgariei, după Germania. Atât domnul preşedinte Traian Băsescu, cât şi domnul Aleksandar Filipov şi-au reafirmat dorinţa de a prezenta puncte de vedere comune în privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi în problematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)", precizează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, remis AGERPRES.
Primul raport semestrial privind funcţionarea Schengen, prezentat în luna mai de executivul UE, releva faptul că CE este pregătită să susţină orice măsură care ar putea fi cerută pentru a asigura luarea de către Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a unei decizii pozitive în luna septembrie.
"Chiar dacă în iunie 2011 Consiliul a ajuns la concluzia că atât România, cât şi Bulgaria au îndeplinit oficial criteriile pentru aplicarea deplină a acquis-ului Schengen, nu s-a putut lua o decizie privind ridicarea controalelor la graniţele interne cu aceste ţări. La 2 martie 2012, Consiliul European a cerut Consiliului (JAI - n.red.) să identifice şi pună în aplicare măsuri care ar contribui la extinderea cu succes a Spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei şi să revină la această chestiune pentru a adopta o decizie la Consiliul JAI din septembrie 2012. Comisia Europeană este pregătită să susţină orice măsură care ar putea fi cerută pentru a asigura luarea de către Consiliu (JAI - n.red.) a unei decizii pozitive în luna septembrie", menţionează raportul CE, care analizează funcţionarea Schengen în perioada 1 noiembrie 2011 - 30 aprilie 2012.