Olanda va lua o decizie privind aderarea României la Schengen înainte de Consiliul JAI din martie
alte articole
Guvernul olandez nu a luat nicio decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, acest lucru urmând a fi stabilit „în strânsă cooperare” cu celelalte state membre UE înainte de Consiliul JAI din martie, a precizat Ambasada Olandei la Sofia, ca urmare a unor informaţii din presa bulgară.
Presa bulgară a scris în ultimele zile că decizia politică privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi amânată după martie 2013, întrucât Olanda se opune în continuare primirii celor două ţări.
„Decizia Guvernului olandez va fi luată în strânsă colaborare cu alte state membre înainte de Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie 2013”, a precizat misiunea diplomatică olandeză de la Sofia.
La solicitarea NewsIn, Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat că Guvernul olandez aşteaptă raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare de luna aceasta înainte de a-şi stabili o poziţie privind aderarea României la Schengen.
Subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen ar putea să nu fie discutat la Consiliul JAI din martie, iar Olanda este pregătită să folosească dreptul de veto, considerând că cele două ţări nu au făcut suficiente eforturi pe calea reformelor, a scris miercuri agenţia bulgară Focus.
Potrivit unor surse din cadrul Comisiei Europene, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din martie 2013 este posibil ca subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen să nu fie discutat.
Olanda este pregătită să folosească dreptul de veto, deoarece consideră că Bulgaria şi România nu au făcut suficiente eforturi pe calea reformelor. Autorităţile olandeze sunt îngrijorate de situaţia politică din România, care ar putea bloca reformele începute de Bucureşti.
Presa bulgară a relatat şi marţi despre posibilitatea ca decizia politică privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen să fie amânată după martie 2013.
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor avea prima reuniune la 7 martie, când aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află pe agenda preliminară.
Dar acest lucru se poate schimba, dacă opoziţia Olandei şi a altor ţări faţă de aderarea celor două ţări va rămâne puternică, relatează postul naţional bulgar de radio, citând surse din cadrul Comisiei Europene.
Potrivit acestor surse, de data aceasta de vină este România, mai exact situaţia politică dificilă de la Bucureşti.
În programul Preşedinţiei irlandeze a UE chestiunea aderării celor două ţări este menţionată într-o singură propoziţie.
Preşedinţia „va continua negocierile în vederea avansării către un acord privind aderarea României şi Bulgariei la Convenţia Schengen”.