OLAF, semnal de alarmă privind oferte false pentru vaccinuri: Escrocii conving autorităţile să facă plăţi importante şi apoi dispar

(Epoch Times România)

12 state europene au avertizat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) că au primit oferte false din partea unor intermediari pentru a cumpăra până la un miliard de doze de vaccinuri, în valoare de 14 miliarde de euro, a relatat Agerpres, citând agenţia de ştiri spaniolă EFE.

Potrivit sursei citate, niciuna dintre fraudele denunţate nu s-a materializat.

“Obiectivul escrocilor este de a convinge autorităţile publice să facă plăţi importante pentru a-şi asigura achiziţia, iar după aceea să dispară cu banii”, a menţionat OLAF.

De asemenea, instituţia europeană a precizat că stratageme similare s-au înregistrat şi la începutul pandemiei de SARS-CoV-2, în 2020, doar că a fost vorba de materiale de protecţie sau măşti.

OLAF a atenţionat că escrocii – în general companii care până de curând nu au avut activitate sau făceau afaceri cu mărfuri ce nu aveau nicio legătură cu vaccinurile - oferă membrilor UE mari cantităţi din vaccinuri despre care susţin că ar proveni de la laboratoare al căror produs a fost deja aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului, aşa cum este cazul vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.

Totodată, Oficiul European de Luptă Antifraudă a mai afirmat că, în general, aceste companii îşi au sediul în ţări din afara blocului, astfel încât să fie greu de depistat.