Olaf Scholz vrea ca statele din Balcanii de Vest să adere la UE în mai puţin de un deceniu

Olaf Scholz (Getty Images)
Redacţia
15.10.2024

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că speră ca statele din Balcanii de Vest să continue să facă progrese în direcţia aderării la Uniunea Europeană, potrviit DPA.

„Sper că nu va mai dura încă 10 ani până când toate cele şase state vor deveni în sfârşit membre ale UE”, a declarat Scholz, la Berlin, referindu-se la Serbia, Muntenegru, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord şi Albania.

Cancelarul a făcut aceste comentarii alături de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în marja unui summit cu liderii din regiune, la care aceştia au semnat un plan de acţiune privind o piaţă comună în regiune, precum şi un nou acord de mobilitate privind accesul la învăţământul superior.

Summitul - cunoscut sub numele de Procesul de la Berlin - are loc anual din 2014, primind laude din partea lui Scholz pentru realizări precum acordurile de călătorie, reducerea tarifelor de roaming, schimburile de studenţi şi un parteneriat pentru promovarea utilizării energiilor regenerabile.

„Am reuşit să creăm ceva ce aş numi spiritul Berlinului”, a declarat Scholz.

Von der Leyen a calificat, de asemenea, reuniunea drept un succes, afirmând că extinderea UE este din nou o prioritate pentru blocul celor 27 de membri.

Niciun membru nou din 2013

Uniunea Europeană nu a mai admis niciun membru nou de la Croaţia, în 2013.

Negocierile privind admiterea statelor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană trenează de ani de zile, provocând o frustrare imensă în regiune.

Dintre cele şase state, doar Kosovo nu este un candidat oficial pentru aderarea la UE.

Dar oficialii UE au declarat că războiul din Ucraina şi alte preocupări geopolitice subliniază importanţa parteneriatului strategic dintre UE şi Balcani.

„Uniunea Europeană este completă numai dacă Balcanii de Vest fac parte din ea”, a declarat Scholz la Berlin.

Cel mai recent summit are loc la câteva zile după ce medierea germană a contribuit la rezolvarea unei dispute îndelungate privind liberul schimb în regiune, un rezultat despre care Scholz a spus că a fost „nimic mai puţin decât un progres pentru cooperarea regională”.

Cu toate acestea, cancelarul german a declarat că divergenţele din trecut continuă să împiedice cooperarea, relaţiile dintre Serbia şi Kosovo fiind o sursă specială de conflicte.

„Insist ca ambele părţi să pună pe deplin în aplicare angajamentele pe care şi le-au asumat”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor