Oksana Ionova-fosta directoare a băncii centrale din Transnistria a fost reţinută pentru deturnare de fonduri

Oksana Ionova-fosta directoare a băncii centrale din Transnistria, Oksana Ionova, a fost reţinută timp de 72 de ore , fiind acuzată de deturnare de fonduri şi de ajutoare umanitare.
Epoch Times România
13.03.2012

Oksana Ionova-fosta directoare a băncii centrale din Transnistria, Oksana Ionova, a fost reţinută timp de 72 de ore , fiind acuzată de deturnare de fonduri şi de ajutoare umanitare.

"Colaboratorii KGB-ului transnistrean (serviciile de informaţii din regiunea separatistă - n.r.) l-au reţinut pe fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova", a declarat şeful KGB de la Tiraspol Vladislav Finaghin.

Potrivit acestuia, "Ionova a fost reţinută pentru 72 de ore şi aşteaptă decizia instanţei de judecată".

Finaghin a explicat că Ionova este acuzată de "deturnare de fonduri în proporţii deosebit de mari, crearea şi utilizarea schemelor corupte pentru transferul banilor bugetari în străinătate prin intermediul companiilor off-shore, precum şi deturnarea ajutorului umanitar alocat Transnistriei de către Federaţia Rusă".

Potrivit unei anchete desfăşurate de Rusia, din noiembrie 2008 până în noiembrie 2009, vicepreşedintele băncii centrale transnistrene, Oleg Briziţkii, în complicitate cu Oleg Smirnov, fiul fostului lider Igor Smirnov, şi alte persoane, au deturnat fonduri alocate de Moscova sub formă de ajutor umanitar.

În urma acestor acţiuni, Rusia a fost prejudiciată cu circa 160 milioane de ruble (5,39 de milioane de dolari).

Ulterior, Comisia rusă de Anchetă a declarat că în dosarul menţionat figurează în calitate de inculpat şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Băcii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova.

Totodată liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, a anunţat că verificarea activităţii financiare a managementului Băncii Republicane Transnistrene, care îndeplineşte funcţia de bancă centrală în teritoriul separatist , s-a încheiat, iar informaţiile obţinute au fost transmise către anchetatori.

De asemenea, Şevciuk a spus că fosta administraţie a băncii a transferat 90% din rezervele valutare ale teritoriului în băncile din străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor