Ofiţerul rus care l-a împuşcat pe tânărul moldovean nu poate fi judecat decât de Rusia - Publika TV

Epoch Times România
03.01.2012

Ofiţerul rus Veaceslav Cojuhari, care l-a împuşcat mortal, la 1 ianuarie, pe un tânăr moldovean care nu a dat curs somaţiilor de a opri la un punct de control al forţelor de menţinere a păcii din Transnistria, pare să-şi fi depăşit atribuţiile de serviciu, dar nu poate fi judecat decât de Moscova.

Potrivit Regulamentului de activitate al forţelor de menţinere a păcii în zona de securitate, consultat de Publika TV, în articolul 5 al acestui document este stipulat că trupele de menţinere a păcii sunt în drept să urmărească şi să reţină grupări criminale, dar militarii pot utiliza arma doar în cazul când membrii acestor grupări ripostează cu focuri de armă.

Articolul 8 din acelaşi Regulament obligă forţele de menţinere a păcii să manifeste o atitudine responsabilă făţă de populaţia băştinaşă din zona de securitate şi să se abţină de la orice expuneri sau altercaţii care contravin statutului lor special.

Pe de altă parte, potrivit regulamentului, "toate infracţiunile săvârşite de militari cad doar sub incidenţa legislaţiei ţării ai căror cetăţeni sunt", ceea ce ar însemna că militarul nu poate fi judecat decât de Moscova. De altfel, precizează Publika TV, procurorii nu au iniţiat o cauză penală pe numele soldatului rus - care se află în libertate, la Bender - , ci cercetează fapta în sine sub aspectul vătămării intenţionate grave, care a provocat decesul persoanei.

Regulamentul de activitate a trupelor de menţinere a păcii a fost aprobat la 29 iulie 1992 şi a fost semnat de către reprezentantul Moldovei, Nicolae Chirtoacă, şi reprezentanţii Federaţiei Ruse şi regiunii transnistrene, aminteşte Publika TV.

Patru focuri de armă s-au tras în dimineaţa de 1 ianuarie la postul trilateral al forţelor de pacificare de lângă Vadul lui Vodă, unde a fost rănit mortal un tânăr din satul Pârâta, a declarat premierul Vlad Filat.

Tânărul se deplasa cu un automobil în direcţia satului Pârâta. În maşină se mai afla un pasager. La postul trilateral al forţelor de pacificare nr. 9, de lângă Vadul lui Vodă, şoferul a ignorat solicitarea pacificatorilor de a opri, a tamponat bariera de control şi semnul de circulaţie "Stop". Potrivit informaţiilor oficiale, şeful schimbului postului a tras câteva focuri de armă de avertizare cu pistolul mitralieră din dotare şi apoi a tras în direcţia automobilului. Un glonţ a străpuns uşa pasagerului din stânga şi a pătruns prin scaunul şoferului, nimerind tânărul aflat la volan în spate. Acesta a decedat la câteva ore de la incident la Spitalul de Urgenţă de la Chişinău.

Militarul rus nu era în stare de ebrietate atunci când a deschis focul în direcţia celor doi tineri, au precizat oficialii.

potrivit regulamentului, toate infracţiunile săvârşite de militari cad doar sub incidenţa legislaţiei ţării ai căror cetăţeni sunt

Directorul Centrului de medicină legală, Ion Cuvşinov, contactat de Info-Prim Neo, a spus că informaţia privind urmele de împuşcături pe corpul victimei ţine de secretul anchetei şi deocamdată nu poate fi dată publicităţii.

Secretul anchetei a fost invocat şi la Procuratură. Şefa serviciului de presă al instituţiei, Maria Vieru, a informat că s-au efectuat mai multe expertize, iar acţiunile de urmărire penală continuă. Alte detalii nu pot fi făcute publice.

Unii martori spun că în tânăr s-a tras de două ori, din două părţi diferite.

"Categoric, nimic nu justifică moartea unui om. Nu au existat motive ca pacificatorul rus să ucidă un om", a declarat premierul Vlad Filat. "Este un incident foarte grav, vom efectua o anchetă deplină pentru a răspunde la toate întrebările pentru a sancţiona pe cei vinovaţi", a menţionat premierul.

Prim-ministrul a mai spus că instituţiile statului au fost informate imediat despre incidentul de la postul fix al Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii din Vadul lui Vodă şi au acţionat prompt.

Marţi, corpul neînsufleţit al tânărului împuşcat pe podul de la Vadul lui Vodă a fost adus acasă. Rudele îndurerate se pregătesc de înmormântarea lui Vadim Pisari, care va avea loc miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor