Ofiţer din armata nord-coreeană dezertează în Coreea de Sud

Un maior în armata nord-coreeană şi un civil au fost găsiţi în Marea Galbenă în timp ce încercau să dezerteze în Coreea de Sud. Este pentru prima dată într-un deceniu când un ofiţer al armatei nord-coreene fuge în Sud.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)
Andrei Popescu
19.05.2018

Doi nord-coreeni au fost observaţi sâmbătă într-o mică ambarcaţiune în largul coastei Coreei de Sud în timp ce încercau să fugă din Coreea de Nord, a susţinut agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap, citând o sursă guvernamentală.

Ambarcaţiunea a fost observată în Marea Galbenă, un întindere de apă situată între Coreea de Sud şi China. În ambarcaţiune se aflau un civil şi un maior al armatei nord-coreene, conform Deutsche Welle.

„Ei şi-au exprimat dorinţa de a dezerta”, a afirmat sursa.

Dezertarea are loc la câteva zile după ce Coreea de Nord a refuzat să le permită jurnaliştilor sud-coreeni să observe închiderea poligonului său nuclear din Punggye-ri, proces care a avut loc vineri.

Ultima dezertare a unui ofiţer al armatei nord-coreene a avut loc în 2008, conform canalului de televiziune coreean YTN TV. Incidentul de sâmbătă este cel de-al 14 caz în care este implicat un soldat nord-coreean începând cu anul 2000.

În noiembrie 2017, un soldat nord-coreean a intrat în viteză cu un vehicul într-un punct de frontieră puternic păzit şi apoi a trecut pe jos graniţa în Coreea de Sud sub o ploaie de gloanţe trase de soldaţi ai regimului comunist.

Un alt soldat nord-coreean a trecut neverificat printr-un punct de frontieră în 2012, evitând gardurile electrificate şi camerele de supraveghere. Trei comandanţi de teren au fost concediaţi ulterior.

Peste 30.000 de nord-coreeni au fugit din statul comunist dar, totuşi, se întâmplă foarte rar ca ei să traverseze graniţa coreeană, care este fortificată cu sârmă ghimpată şi mine de teren.

Majoritatea nord-coreenilor traversează Marea Galbenă şi ajung în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor