Oficiali americani susţin că, în curând, Coreea de Nord va lansa un atac "limitat" asupra Sudului

(Youtube - captură ecran)
D.B.
29.01.2024

După ce un submarin cu armament nuclear al Marinei americane a făcut escală în Coreea de Sud, anul trecut, Coreea de Nord s-a folosit de eveniment ca pretext pentru a-şi intensifica testele cu rachete balistice şi exerciţiile militare în apropierea graniţei, şi ulterior, pentru a lansa ameninţări tot mai intense.

Potrivit Zero Hedge, guvernul comunist nord-coreean condus de Kim Jong-un are planuri de escaladare, afirmând că va lansa în curând un fel de acţiune militară letală împotriva Sudului, dar va încerca să evite un război la scară largă.

"Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, ar putea întreprinde o anumită formă de acţiune militară letală împotriva Coreei de Sud în următoarele luni, după ce a trecut la o politică de ostilitate deschisă, afirmă oficialii americani", a relatat şi The New York Times.

Citiți și Coreea de Nord a testat rachete de croazieră lansate de pe submarin

Oficialii americani au indicat că recenta serie de declaraţii mai agresive din partea lui Kim ar trebui luată în serios.

Publicaţia americană relatează că, în timp ce oficialii au adăugat că nu văd un risc iminent al unui război la scară largă în Peninsula Coreeană, Kim ar putea efectua lovituri într-un mod în care crede că ar evita o escaladare rapidă.

Ei au dat exemplu în acest sens bombardarea de către Coreea de Nord a unei insule sud-coreene în 2010. Cele două părţi au făcut schimb de focuri de artilerie, ceea ce a dus la pierderi de vieţi de ambele părţi, precum şi uciderea unor civili din Sud, dar ambele armate au încetat în curând.

Citiți și Coreea de Nord îşi încordează muşchii. Testează o dronă nucleară subacvatică neobişnuită, spunând că poate crea un "tsunami radioactiv"

Ceva care s-a apropiat periculos de mult de schimbul mortal de focuri din 2010 s-a întâmplat la începutul acestei luni. Pe 5 ianuarie, Coreea de Nord a tras peste 200 de lovituri de artilerie în largul coastei sale vestice, care au aterizat în apropierea insulelor sudice Yeonpyeong şi Baengnyeong.

Seulul a condamnat "actul provocator", în timp ce Nordul a afirmat că insulele nu erau în pericol din cauza acestor exerciţii. Nu s-au înregistrat victime, iar obuzele par să fi căzut inofensiv în mare, dar acest incident a ridicat rapid temeri privind o repetare a incidentului din 2010, în care patru persoane au murit pe insula Yeonpyeong. Civililor de pe insulele din zonă li s-a ordonat să se adăpostească imediat în urma incidentului din 5 ianuarie.

Interesant este că toate acestea vin şi într-un moment de aprofundare a relaţiilor dintre liderul nord-coreean şi preşedintele rus Vladimir Putin, despre care se crede că plănuieşte o călătorie la Phenian la un moment dat, în viitorul apropiat. Se crede, de asemenea, că RPDC furnizează arme armatei ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor