Coreea de Nord a testat rachete de croazieră lansate de pe submarin

Coreea de Nord a testat noile sale rachete de croazieră lansate de pe submarin (SLCM), lansând o rachetă îmbunătăţită pentru a doua oară într-o săptămână, 29 ianuarie 2024 (Youtube - screenshot)
D.B.
29.01.2024

Coreea de Nord a testat duminică noile sale rachete de croazieră lansate de pe submarin (SLCM), prin lansarea unuit tip de rachetă îmbunătăţit pentru a doua oară într-o săptămână, accelerând procesul de dotare nucleară al marinei sale, a anunţat luni presa de stat, potrivit Reuters.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a supervizat testul rachetei, denumită "Pulhwasal-3-31", care este identică cu rachetele de croazieră strategice pe care Nordul le-a testat săptămâna trecută, ca parte a modernizării sistemului său de arme.

Agenţia de ştiri de stat KCNA şi ziarul oficial Rodong Sinmun au declarat că rachetele au zburat deasupra mării în largul coastei de est a ţării timp de 7.421 de secunde şi 7.445 de secunde şi au lovit o ţintă insulară nespecificată, indicând că intervalul de zbor al rachetelor a depăşit două ore.

Kim a calificat testul drept un succes, a declarat KCNA, "care are o importanţă strategică în realizarea planului [...] de modernizare a armatei care vizează construirea unei forţe navale puternice".

Duminică, armata Coreei de Sud a declarat că Nordul a tras mai multe rachete de croazieră în largul coastelor sale, dar nu a oferit detalii. Luni, aceasta a afirmat că timpul de zbor revendicat a fost o exagerare spunând că a urmărit rachetele în timp real şi a minimizat, de asemenea, posibilitatea ca acestea să fi fost propulsate cu combustibil solid.

Săptămâna trecută, Nordul a declarat că a testat o nouă rachetă de croazieră strategică, lăsând să se înţeleagă că este proiectată pentru a transporta un focos nuclear, dar la momentul respectiv nu a menţionat că aceasta era dezvoltată pentru lansarea de pe submarin.

Fotografiile publicate luni de presa de stat arată o rachetă lansată de pe apă pe un cer înnorat, urmată de o coloană de fum care ascunde tipul de platformă de pe care a fost lansată.

Rachetele de croazieră ale Coreei de Nord sunt de obicei mai puţin controversate şi nu sunt interzise în mod explicit de rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU. Dar analiştii au declarat că rachetele de croazieră cu rază intermediară de acţiune nu reprezintă o ameninţare mai mică decât rachetele balistice şi reprezintă o capacitate serioasă a Coreei de Nord.

În ultimele luni, Nordul a testat o serie de arme care includ sisteme de rachete balistice aflate în curs de dezvoltare şi o dronă subacvatică.

Kim a inspectat separat construcţia unui submarin nuclear şi a discutat aspecte legate de fabricarea altor tipuri noi de nave de război, a precizat KCNA, dar nu a oferit detalii.

Coreea de Nord a lansat, anul trecut, ceea ce a numit primul său submarin nuclear de atac operaţional, despre care analiştii au spus că pare a fi un submarin modificat având ca bază un submarin existent şi probabil că a fost proiectat pentru scopul de a transporta rachete balistice şi de croazieră.

A existat scepticism cu privire la utilitatea unei astfel de nave în lumea reală, în special în comparaţie cu sistemele de rachete terestre mai avansate, deoarece propulsia sa diesel generează zgomot şi are o rază de acţiune limitată, potrivit experţilor în armament.

Armata sud-coreeană a declarat, luni, că este de părere că submarinul "nu are nicio utilizare militară", iar nava părea să fie în reparaţii sau în întreţinere.

Kim a declarat atunci că ţara va accelera programul de construire a submarinelor cu propulsie nucleară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor