Coreea de Nord îşi încordează muşchii. Testează o dronă nucleară subacvatică neobişnuită, spunând că poate crea un "tsunami radioactiv"

Kim Jong-un arată înspre ceea ce este considerată a fi o rachetă balistică lansată dintr-un submarin în apropiere de Sinpo, coasta nord-estică a Coreei de Nord, 9 mai 2015. (Captură Foto)
D.B.
21.01.2024

Coreea de Nord a testat o dronă de atac subacvatic cu capacitate nucleară, ca răspuns la exerciţiile navale comune la care participă Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia, potrivit presei de stat citate de Al Jazeera.

Phenianul a testat Haeil-5-23 în apele din largul coastei de est, deoarece SUA şi aliaţii săi "ameninţă grav securitatea" ţării şi "destabilizează situaţia regională", a declarat vineri Ministerul Apărării din Coreea de Nord, într-un comunicat preluat de Agenţia Centrală Coreeană de Presă (KCNA).

"Dotarea de contracarare subacvatică a armatei noastre, bazată pe arme nucleare, este în continuare completată, iar diferitele acţiuni de răspuns maritim şi subacvatic vor continua să descurajeze manevrele militare ostile ale marinei SUA şi ale aliaţilor săi", se arată într-un comunicat care avertizează asupra "consecinţelor catastrofale" ale SUA şi ale "adepţiilor ei".

Coreea de Nord a afirmat anul trecut că a testat drona de două ori, prezentând capacitatea acesteia de a efectua atacuri surpriză şi de a distruge inamicii cu un "tsunami radioactiv" generat de o explozie subacvatică.

Funcţionarea armei nu a fost verificată în mod independent, iar oficialii sud-coreeni au declarat că nord-coreenii exagerează calităţile acesteia.

Washington, Seul şi Tokyo au desfăşurat în această săptămână exerciţii navale comune la care au participat nouă nave de război, inclusiv portavionul USS Carl Vinson, în largul coastei de sud a Coreei de Sud.

Aliaţii au anunţat aceste exerciţii după ce Phenianul a anunţat duminică testarea unei noi rachete cu combustibil solid dotată cu un focos hipersonic.

"Sistem neobişnuit"

Deşi nu au existat prea multe informaţii de domeniu public despre drona testată, "ceea ce ştim despre ea, dacă este aproape de ceea ce au testat anul trecut, este că acest vehicul subacvatic fără pilot este probabil destul de lent. Este un sistem foarte neobişnuit", a declarat Mason Richey, profesor la Universitatea de Studii Externe Hankuk din Seul.

"Probabil că se deplasează doar cu cca. opt noduri pe oră, ceea ce înseamnă undeva la 14 sau 15 km pe oră. Probabil că este destul de vulnerabilă la războiul antisubmarin".

Valoarea sa reprezintă mai degrabă un "semnal politic", decât o utilizare militară, a opinat Richey în perspectiva exerciţiilor SUA, Coreei de Sud şi Japoniei.

"Acest lucru nu face fericită Coreea de Nord, iar semnalul politic din acest mesaj este destul de clar, şi anume va continua să îşi dezvolte arsenalul nuclear în acest fel de [...] situaţie în spirală în care ne aflăm acum", a adăugat el.

Trimisul Al Jazeera la Seul a declarat că "nu am văzut imagini despre cum arată acest sistem, despre specificaţiile sale".

Tensiunile din Peninsula Coreeană au crescut în ultimele luni, pe fondul testelor de armament repetate ale Phenianului şi a demersurilor liderului său Kim Jong-un de a anula eforturile de reconciliere cu Coreea de Sud.

Marţi, presa de stat a relatat că dictatorul nord-coreean a ordonat închiderea mai multor organisme guvernamentale dedicate apropierii intercoreene, după ce a stabilit că reunificarea nu mai este posibilă.

Joi, experţii în domeniul nucleari ai SUA, Coreei de Sud şi Japoniei s-au întâlnit la Seul pentru a condamna testele de armament efectuate de Phenian şi comerţul cu armament cu Rusia.

Potrivit corespondentului nostru, tendinţa actuală de "tit-for-tat" a luat o întorsătură negativă odată cu discursul politic al lui Kim din această săptămână, în care a declarat: "Coreea de Sud nu va mai fi privită ca o rudă, ci ca un stat străin, inamicul numărul unu care ar trebui subjugat în cazul izbucnirii unui război nuclear în peninsulă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor