Oficial UE: Rata de absorbţie este afectată de lipsa de capacitate din instituţiile administrative
Rata de absorbţie a fondurilor europene este afectată de lipsa de capacitate din instituţiile administrative care gestionează acest sector, a declarat miercuri Peter Stub Jørgensen, director în cadrul DG EMPL a Comisiei Europene.
"Suntem conştienţi, aşa cum sunt şi autorităţile române, că parte din motivele pentru care rata de absorbţie a fondurilor europene este atât de scăzută, o reprezintă lipsa de capacitate din instituţiile administrative care gestionează problema finanţării din fonduri structurale", a declarat directorul Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, la conferinţa "Fondul Social European în contextul perspectivei financiare 2014-2020".
Oficialul european a avertizat că România e presată de timp în ceea ce priveşte cheltuirea banilor în actualul cadru financiar.
"Vreau să subliniez că de fapt timpul nu este de partea noastră. Aşa cum ştiţi, mai avem aproximativ un an şi jumătate din actuala perioadă de programare (n.r. - 2007-2013). Asta nu înseamnă că banii se termină la sfârşitul anului viitor, ci înseamnă că actualele angajamente se încheie la sfârşitul anului viitor şi mai înseamnă că povara angajamentelor din trecute devine din ce în ce mai grea şi pune tot mai multă presiune pe absorbţia banilor", a subliniat Jørgensen.
"Trebuie să subliniez că există o urgenţă în accesare, astfel încât România să nu rişte să piardă fonduri. Fiecare zi contează. Fiecare zi pierdută poate însemna pierderea de bani pentru România. Şi nu mai avem mult timp la dispoziţie. Avem actualul an, 2012, care prezintă provocări mari în ceea ce priveşte posibile dezangajări, de pierderi de bani. Sper, am speranţe foarte mari, că nu se va întâmpla acest lucru în 2012", a mai subliniat oficialul european.