Oficial UE: Pe vremea când era preşedinte, Trump a transmis UE că SUA nu va ajuta niciodată Europa atacată

Pe vremea când era preşedinte al SUA, Donald Trump le-a spus unor oficiali europeni de rang înalt că Statele Unite nu ar ajuta niciodată Europa dacă aceasta va fi atacată, a afirmat un oficial european de rang înalt, potrivit Reuters.
Thierry Breton, un comisar francez responsabil pentru piaţa internă a Uniunii Europene, a declarat că Trump a făcut aceste remarci într-o discuţie purtată cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial de la Davos, în ianuarie 2020.
Breton a relatat despre această întâlnirie, la care a participat şi el, în cadrul unei dezbateri, marţi, la Bruxelles. Comentariile sale au provocat miercuri critici dure la adresa lui Trump din partea campaniei de realegere a preşedintelui american Joe Biden.
"Trebuie să înţelegeţi că dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm şi să vă sprijinim", a susţinut Breton că ar fi fost cuvintele lui Trump în timpul reuniunii de la Davos.
Potrivit lui Breton, care a vorbit la un eveniment găzduit de partidul politic Renew Europe la Parlamentul European, Trump ar mai fi spus: "Apropo, NATO este mort, iar noi vom pleca, vom părăsi NATO".
"Şi, apropos, îmi datoraţi 400 de miliarde de dolari, pentru că nu aţi plătit, voi, germanii, ceea ce trebuia să plătiţi pentru apărare", ar mai fi spus Trump.
Întrebat dacă von der Leyen îşi aminteşte dacă remarcile lui Trump sunt similare cu cele ale lui Breton, un purtător de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene a refuzat să comenteze.
"Din principiu, preşedintele nu dezvăluie NICIODATĂ ce i-au spus interlocutorii săi în timpul întâlnirilor cu uşile închise. Aşa că nu vom comenta niciun caz", a declarat purtătorul de cuvânt, într-un e-mail.
Phil Hogan - un irlandez care a fost comisar european pentru comerţ şi care, potrivit lui Breton, a participat de asemenea la reuniunea de la Davos - nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.
Trump este favorit în cursa pentru desemnarea candidatului republican la alegerile prezidenţiale din 2024, iar sondajele de opinie prevăd o luptă strânsă împotriva lui Biden la scrutinul din noiembrie.
Un purtător de cuvânt al campaniei lui Biden a declarat că "ideea că el ar abandona aliaţii noştri dacă nu obţine ce doreşte subliniază ce ştim deja despre Donald Trump: singura persoană de care îi pasă este el însuşi".
Stafful campaniei lui Trump nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
În timpul primului său mandat, din 2017 până în 2021, Trump s-a confruntat în mod repetat cu aliaţii tradiţionali în ceea ce priveşte comerţul şi cheltuielile pentru apărare.
Trump însuşi a oferit puţine indicii cu privire la politica externă pe care ar urma să o urmeze dacă ar câştiga în 2024, dincolo de afirmaţii generale precum încheierea războiului din Ucraina în 24 de ore, ceea ce a provocat îngrijorare în capitalele europene.
În timpul unui al doilea mandat, probabil că el ar instala loialişti în poziţii cheie, ceea ce i-ar permite mai multă libertate pentru a promulga politici şi veleităţi izolaţioniste, potrivit unor actuali şi foşti colaboratori şi diplomaţi.