Oficial: România şi Croaţia au fost "necinstite", fie "şi-au calculat greşit puterea"

Acuzată că ridică garduri pentru a-i opri pe refugiaţi, Ungaria contraatacă: România şi Croaţia au fost "necinstite."
Gulyás Gergely
Gulyás Gergely (index.hu)

Conflictele recente ale Ungariei cu România şi Croaţia au avut loc pentru că aceste ţări vecine fie au fost "necinstite", fie "şi-au calculat greşit puterea", a declarat vicepreşedintele parlamentului ungar, Gergely Gulyás, în cadrul unui interviu publicat joi de cotidianul Magyar Idok, preluat de Mediafax.

Întrebat despre relaţiile cu România, care, reamintim, s-au inflamat puternic după o serie de remarci incendiare ale premierul Victor Ponta la adresa politicii Budapestei faţă de problema refugiaţilor, Gulyás a declarat că ridicarea unui gard pe un segment al frontierei comune cu ţara noastră reprezintă o "necesitate tehnică", nu un "act simbolic".

"Frontierele Schengen trebuie apărate, iar politicienii europeni care critică Ungaria pentru ridicarea unor ziduri nu au venit cu altă idee", a declarat oficialul maghiar adăugând că tensiunile recente ale ţării sale cu România şi Croaţia au avut loc pentru că aceste ţări vecine fie au fost "necinstite", fie "şi-au calculat greşit puterea".

Potrivit vicepreşedintelui parlamentului ungar, criza imigraţiei ar putea pune capăt "corectitudinii politice", în condiţiile în care mulţi cetăţeni vest-europeni îşi dau seama că promisiunile făcute de liderii lor politici pot fi cu greu îndeplinite.

În noul contex creat de revărsarea valurilor de refugiaţi pe teritoriul UE, liderii politici din statele membre ale Uniunii Europene trebuie să se confrunte cu realitatea conform căreia opinia alegătorilor lor este vizibil diferită de a lor, a apreciat politicianul ungar, afirmând că alegătorii au realizat că situaţia este imposibilă şi că politicile "ipocrite şi mincinoase" ale liderilor lor privind imigraţia nu mai pot fi acceptate.

Nu în ultimul rând, Gulyás a mai declarat că actuala criză din Siria nu poate fi rezolvată sau ar fi foarte greu de soluţionat fără implicarea Rusiei, ţară de care, reamintim, premierul Viktor Orban s-a apropiat puternic în ultimii ani.

Reamintim că relaţiile între România şi Ungaria s-au deteriorat în ultima perioadă, după ce Victor Ponta a criticat în termeni inflamatorii politica autorităţilor de la Budapesta faţă de refugiaţi, acuzând autorităţile de la Budapesta că îi tratează pe refugiaţi "cu bâta şi înseriat". În replică, ministrul de externe maghiar l-a acuzat pe Ponta de declaraţii extremiste şi mincinoase iar spirala acuzelor reciproce a continuat, culminând cu convocarea reciprocă a ambasadorilor.

În ceea ce priveşte tensiunile între Budapesta şi Zagreb, reamintim că ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto a acuzat această ţară de "încălcarea suveranităţii Ungariei" prin trimiterea migranţilor peste graniţă într-un tren escortat de poliţişti croaţi.

"În loc să facă în mod onest provizii pentru migranţi, îi trimite direct în Ungaria. Ce fel de solidaritate europeană este aceasta?", declara Szijjarto săptămâna trecută, adăugând că Ungaria va grăbi construirea unui gard "acolo unde mai e necesar" de-a lungul graniţei cu Croaţia.