Ofensiva israeliană a ucis cel puţin 76 de palestinieni şi a rănit peste 450, majoritatea civili

Bombardamente israeliene în Fâşia Gaza, 10 iulie 2014
Bombardamente israeliene în Fâşia Gaza, 10 iulie 2014 (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

Cel puţin 76 de palestinieni, în mare parte civili, au fost ucişi în ultima ofensivă a Israelului asupra Fâşiei Gaza, au anunţat oficialii palestinieni joi, în timp ce militanţii Hamas au continuat să lanseze rachete spre Tel Aviv şi alte oraşe israeliene majore.

Iar ofensiva brutală nu pare să se încheie prea curând.

O familie de palestinieni cu opt membri, inclusiv cinci copii, a fost ucisă, joi dimineaţă, în timpul unui raid aerian care a distrus cel puţin două case din sudul Fâşiei Gaza, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii.

Armata Israelului nu a comentat cu privire pierderile de vieţi palestiniene înregistrate în cel mai mortal atac de la începutul ofensivei.

”Avem zile lungi de lupte în faţa noastră”, a anunţat joi Moshe Yaalon, ministrul israelian al Apărării, cu privire la ofensiva începută după o amplificare a violenţelor produse de moartea a trei tineri israelieni şi uciderea unui tânăr palestinian într-un posibil atac răzbunător.

Joi, secretarul generalul al ONU, Ban Ki-moon, a ţinut un discurs în faţa Consiliului de Securitate cu privire la criza din Orientul Mijlociu, în care a condamnat atacurile cu rachetă şi a îndemnat Israelul să dea dovadă de stăpânire de sine.

”Gaza este pe lama unui cuţit”, a declarat secretarul.

Oficialii medicali din teritoriile controlate de Hamas, ale Fâşiei Gaza, au anunţat că numărul deceselor din rândul civililor a depăşit 60, inclusiv o fată de patru ani şi un băieţel de cinci ani, care au fost omorâţi joi. Numărul total al palestinienilor ucişi de atacurile începute marţi se ridică la 76. Iar numărul răniţilor a depăşit joi dimineaţă 450, potrivit surselor neoficiale.

Armata israeliană a bombardat peste 750 de ţinte într-o ofensivă menită să pedepsească atacurile cu rachete asupra zonelor locuite de civili. Conflictul s-a amplificat după ce forţele israeliene au arestat sute de activişti Hamas.

Tel Aviv-ul îi acuză pe islamiştii Hamas că i-au adus în mod deliberat pe palestinienii inocenţi în calea atacurilor, plasând armamentul şi paramilitarii în zonele locuite.

De-a lungul Fâşiei Gaza, fumul şi praful marcau zonele bombardate de avioanele israeliene în timpul celor mai serioase ostilităţi dintre militanţii palestinieni şi puternicele forţe armate ale Israelului, din ultimii doi ani.

Rachetele trase spre Israel – armata spune că au fost trase 442 începând de marţi şi aproape 100 numai în ziua de joi – nu au cauzat nicio victimă. Într-o oarecare măsură, acest lucru s-a datorat interceptărilor efectuate de sistemul israelian anti-rachetă Iron Dome, finanţat parţial de Statele Unite.

Israelul susţine că a ţintit casele liderilor militanţi din Gaza, care sunt descrise drept centre de comandă şi control. Oficialii palestinieni estimează numărul locuinţelor distruse sau grav avariate este de peste 120. Rezidenţii susţin că multe dintre casele distruse nu aparţineau luptătorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe