Iordania a făcut apel miercuri la încetarea ''agresiunii barbare'' israeliene împotriva Fâşiei Gaza

Armata israeliană în apropiere de graniţa cu Faşia Gaza (arhivă).
Armata israeliană în apropiere de graniţa cu Faşia Gaza (arhivă). (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)

Iordania a făcut apel miercuri la încetarea ''agresiunii barbare'' israeliene împotriva Fâşiei Gaza, unde o ofensivă a aviaţiei statului evreu împotriva mişcării palestiniene radicale Hamas s-a soldat cu zeci de morţi şi răniţi, în timp ce Algeria a denunţat ceea ce ea a numit ''tăcerea vinovată'' a comunităţii internaţionale în legătură cu raidurile continue ale Israelului împotriva Fâşiei Gaza, relatează AFP.

Iordania ''condamnă agresiunea militară pe care Israelul a lansat-o în Fâşia Gaza'', cere ''încetarea ei imediată'' şi avertizează în legătură cu ''consecinţele acestei agresiuni barbare'', indică un comunicat al purtătorului de cuvânt al guvernului, Mohammad Momani.

''Iordania îi cere Israelului să înceteze orice formă de escaladare. Comunitatea internaţională trebuie să intervină activ pentru a opri agresiunea israeliană'', a afirmat el.
''Acţiunile israeliene încalcă dreptul internaţional şi obstrucţionează eforturile de pace în regiune'', adăugat oficialul iordanian, a cărui ţară a semnat în 1994 un acord cu statul evreu.
Marţi seara, Algeria a denunţat ceea ce ea a numit ''tăcerea vinovată'' a comunităţii internaţionale în legătură cu raidurile continue ale Israelului împotriva Fâşiei Gaza.
''Atacurile forţelor israeliene n-ar fi atins acest nivel de intimidare a palestinienilor şi de restricţii împotriva libertăţilor lor fundamentale dacă n-ar fi existat o tăcere vinovată din partea comunităţiii internaţionale, care încurajează forţele de ocupaţie israeliene să persiste în politica lor arbitrară, expansionistă şi criminală'', a declarat într-un comunicat Ministerul algerian de Externe, citat de agenţia Xinhua.

În opinia Algeriei, aceste noi atacuri reprezintă ''un alt episod dintr-o serie fără sfârşit de nedreptate, tiranie şi crimă'' împotriva palestinienilor.
Algeria face apel la ''toate statele şi organizaţiile internaţionale să întreprindă acţiuni care să impună respectarea dreptului internaţional şi a principiilor umanitare pentru dreptul poporului palestinian lipsit de apărare de a trăi în securitate''.

Aviaţia israeliană a întreprins 430 de raiduri împotriva Hamas în Fâşia Gaza de la declanşarea operaţiunii ''Protective Edge'' în noaptea de luni spre marţi, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeliene. Marţi, Hamas a revendicat tirurile de rachete trase ca represalii asupra Ierusalimului şi Tel Avivului. Miercuri dimineaţa, cel puţin cinci rachete au fost trase către Tel Aviv şi periferia sa şi care au fost interceptate de sistemul israelian de apărare ''Iron Dome'', a indicat radioul militar.

De la declanşarea operaţiunii împotriva Hamas, într-un climat de tensiuni după moartea a trei tineri israelieni, urmată de cea a unui adolescent palestinian, ars de viu, 29 de palestinieni au fost ucişi şi alţi peste 120 - răniţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe