Israelul bombardează Gaza; 40.000 de soldaţi mobilizaţi pentru o posibilă invazie

Casa unui lider Hamas dărâmată în timpul bomardamentelor israeliene în Gaza, 8 iulie 2014.
Casa unui lider Hamas dărâmată în timpul bomardamentelor israeliene în Gaza, 8 iulie 2014. (SAID KHATIB/AFP/Getty Images)

Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi 140 rănite în timpul bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza în ultimele 24 de ore, afirmă oficialii palestinieni.

Israelul a ameninţat că va lansa o ofensivă de lungă durată împotriva militanţilor din Fâşia Gaza, a căror rachete au ajuns până la Tel Aviv.

Atacurile aeriene israeliene sunt masive – 150 de ţinte au fost lovite marţi - iar statul evreu ameninţă şi cu o invazie terestră, cabinetul autorizând mobilizarea a 40.000 de soldaţi din rezervă.

Premierul israelian a motivat atacurile de săptămâna aceasta ca răspuns la uciderea celor trei adolescenţi israelieni şi a atacurilor cu rachete asupra teritoriului israelian. De cealaltă parte, un tânăr palestinian a fost răpit în Ierusalimul de Est miercurea trecută într-o posibilă crimă din răzbunare.

Israelul afirmă că invazia militară terestră a Fâşiei Gaza este posibilă, dar nu iminentă, şi i-a îndemnat pe cetăţenii săi aflaţi la 40 de kilometri de enclavă să stea aproape de adăposturile împotriva bombardamentelor.

”Ne pregătim pentru confruntarea cu Hamas, care nu se va sfârşi în câteva zile”, a afirmat ministrul apărării Moshe Yaalon. ”Nu vom tolera rachetele lansate asupra oraşelor israeliene şi suntem pregătiţi să extindem operaţiunile prin toate măsurile aflate la dispoziţia noastră, astfel încât să putem continua atacul împotriva Hamas”.

Creşterea violenţelor de-a lungul graniţei cu Fâşia Gaza – a atins cote care nu au mai fost înregistrate de la războiul de 8 zile din 2012, când Tel Aviv-ul a fost de asemenea atacat.

Hamas, care nu a confirmat şi nici nu a negat că a participat la răpirea celor trei tineri israelieni, a ameninţat că va aduce ”un cutremur” asupra Israelului.

Statul israelian acuză Hamas că a lansat 200 de rachete, dar o sursă palestiniană apropiată grupului militant spune că este pregătit să readucă starea de calm dacă Israelul îi respectă condiţiile, inclusiv eliberarea prizonierilor. Sursa, citată în condiţii de anonimat, afirmă că Israelul ar trebui să ”oprească toate formele de agresiune”, să revină la un armistiţiu negociat cu ajutorul Egiptului în 2012 şi să elibereze prizonierii reţinuţi din Cisiordania pe parcursul lunii trecute.

SUA susţine ca de obicei acţiunile Israelului, în timp ce Franţa, Germania şi Organizaţia Naţiunilor Unite au cerut reţinere din partea ambelor tabere.

”Condamnăm puternic continuarea atacurilor cu rachete în interiorul Israelului şi vătămarea intenţionată a civililor de către organizaţiile teroriste din Gaza”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest. ”Nicio ţară nu poate accepta atacuri cu rachete îndreptate către civili şi susţinem dreptul Israelului să se apere împotriva acestor atacuri vicioase”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe