Ocalan, prizonierul solitar din Marea Marmara
Au trecut aproape 14 ani de când practic nimeni nu l-a mai văzut pe Abdullah Öcalan. Imaginea pe care şi-o amintesc turcii, despre fondatorul şi liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), depinde de modul în care îl prezintă diferitele mijloace de comunicare, notează miercuri ziarul El Pais.
Ziarele prokurde îl prezintă ca pe un bărbat bine îmbrăcat, amabil şi zâmbitor, o imagine care se potriveşte de minune cu porecla sa Apo, care în kurdă înseamnă unchi. În presa turcă, Öcalan este înfăţişat ca o persoană neîngrijită, cu părul şi mustaţa zburlite şi privirea ostilă. Turcia îl acuză de moartea a 40.000 de persoane în confruntările care opun de peste 30 de ani militanţii PKK statului turc. El este supranumit 'ucigaşul de copii'.
Abdullah Öcalan se află, din 1999, într-o închisoare specială din insula Imrali, în Marea Marmara unde ispăşeşte o pedeapsă pe viaţă în regim de izolare. Doar ocazional i se permite să fie vizitat de rude, iar până la începerea recentelor contacte cu statul turc, timp de multe luni el nu a fost vizitat nici măcar de un avocat.
Născut în 1948 într-o familie de ţărani într-un sat din sud-estul turc, Öcalan a studiat Ştiinţe Politice la Universitatea din Ankara unde a fondat PKK în 1978, ca partid de ideologie marxist-leninistă care aspira la independenţa poporului kurd împrăştiat în Turcia, Siria, Irak şi Iran. El s-a exilat în 1981 în Siria, unde organizaţia sa primea sprijin de la guvern şi trei ani mai târziu PKK a ridicat armele împotriva Turciei. Abdullah Öcalan a devenit inamicul public al autorităţilor turce care au făcut presiuni asupra Siriei până când fondatorul PKK a părăsit ţara şi s-a refugiat în Rusia.
De aici a plecat în Italia şi Grecia, între alte ţări, şi în final a ajuns în Kenya, unde a fost arestat de agenţi ai spionajului turc în 1999. Veneraţia faţă de figura lui în rândul populaţiei kurze era atât de mare încât au fost cazuri în care admiratori ai săi şi-au dat foc. A fost judecat în acelaşi an şi acuzat de crimă de înaltă trădare, pentru care a fost condamnat la moarte, pedeapsă care i-a fost comutată în închisoare pe viaţă când Turcia a abolit pedeapsa capitală, în 2002.
De atunci, Öcalan este prizonier în insula Imrali unde se spune că îşi petrece zilele în singurătate, scriind. Este autor al mai multor cărţi iar viziunea lui politică s-a moderat. În prezent, atât Öcalan cât şi PKK spun că urmăresc recunoaşterea drepturilor sociale şi politice ale kurzilor din Turcia şi o mai mare autonomie a regiunii kurde, dar nu independenţa.
În luna noiembrie, Abdullah Öcalan a demonstrat că în pofida izolării sale îşi menţine încă influenţa. Atunci, sute de deţinuţi kurzi au renunţat la greva foamei după ce au primit un mesaj prin intermediul unui confrate. Negocierile care au început recent între Öcalan şi guvernul turc, în căutarea unei soluţii la conflictul kurd, vor fi un test pentru capacitatea sa de persuasiune şi influenţă asupra militanţilor PKK care luptă pentru rezistenţa în munţi.