Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume (Spania)

Decoraţiuni de Crăciun împodobesc o stradă din Sevilla, Spania.
Decoraţiuni de Crăciun împodobesc o stradă din Sevilla, Spania. (CRISTINA QUICLER / AFP / Getty Images)

Tradiţiile de Crăciun sunt multe şi diferă de la o ţara la alta. Crăciunul este pentru creştinii din toată lumea ziua Naşterii Domnului, dar pentru alţii este o sărbătoare păgână care marchează solstiţiul de iarnă sau pur şi simplu o zi liberă. În lume, există diverse moduri de sărbătorire a Crăciunului, iar site-ul TourMagazine.fr ne prezintă câteva din obiceiurile şi tradiţiile specifice acestei zile.

Spania este prin excelenţă ţara sărbătorilor. Prima dată specială pentru sfârşitul de an este 22 decembrie, ziua extragerilor pentru Loteria de Crăciun, la care participă practic toţi spaniolii, şi care este o ocazie în plus pentru o sărbătoare în plină stradă.

Următoarele date importante, care sunt fără îndoială cele mai familiale, sunt 24 şi 25 decembrie: 'Nochebuena' şi Ziua de Crăciun. Întreaga familie se reuneşte în jurul mesei de pe care nu lipsesc felurile tradiţionale, precum cele din carne de oaie sau dorada, dar şi dulciurile specifice acestei perioade, ca de exemplu 'turron' (nuga din miere, zahăr, albuş şi migdale), 'polvorones' (prăjiturele din făină, unt, zahăr, drojdie şi migdale măcinate) şi marţipan.

Conform tradiţiei, în Spania, masa nu se serveşte mai devreme de ora nouă sau zece. După aceea, oamenii participă la slujba de la miezul nopţii, numită 'La Misa Del Gallo' (Misa cocoşului).

Pe 28 decembrie, spaniolii sărbătoresc ziua Sfinţilor Inocenţi (având la origine uciderea pruncilor de către regele Irod), care deşi aminteşte de un eveniment sângeros, este plină de obiceiuri mai curând hazlii şi distractive, asemănătoare cu ziua de 1 aprilie din România. De asemeni, pe această dată copiii se bucură de numeroase jocuri şi petreceri.

Pe 31 decembrie, cu ocazia ajunului Anului Nou ('Nochevieja' sau 'Noaptea veche') , spaniolii obişnuiesc să mănânce carne de porc, întrucât acest animal este considerat un simbol al norocului în următorul an. În timp ce se aşteaptă ca ceasul să bată ora 12 noaptea, se împart câte 12 boabe de strugure fiecărei persoane prezente, urmând ca ele să fie mâncate pe rând, la miezul nopţii, la fiecare bătaie care marchează apropierea orei 12. Potrivit credinţei spaniole, dacă cele 12 boabe sunt mâncate la timp, atunci anul următor va fi plin de noroc.

Ciclul sărbătorilor de iarnă ia sfârşit la 5-6 ianuarie, când se organizează mari parade care îi celebrează pe cei Trei Regi în calea lor către Bethleem. Îmbrăcaţi somptuos, Regii aruncă bomboane copiilor ce asistă la sărbătoare. Potrivit tradiţiei, copiii primesc darurile de Crăciun, aduse de către cei trei Magi sau Regi, în ziua de 6 ianuarie, de Epifanie, Bobotează sau Noaptea Regilor.

Spaniolii aşează în centrul sărbătorii de Crăciun din familie scenele nativităţii, scene reprezentând Naşterea lui Hristos, numite 'nacintiento' (naştere) sau 'belen' (Bethleem). Aceste mici scene ale nativităţii îşi fac apariţia, în preajma Crăciunului, şi în marile pieţe publice, precum şi în biserici. Deşi pomii de Crăciun au căpătat o oarecare popularitate în ultimul timp, scenele nativităţii rămân simbolul consacrat al Crăciunului în Spania.