Obama se află în Australia, pentru o vizită consacrată securităţii

Preşedintele american Barack Obama alaturi de premierul australian, Julia Gillard
Preşedintele american Barack Obama alaturi de premierul australian, Julia Gillard (Stefan Postles/Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama a ajuns în Australia, pentru o vizită consacrată în special asupra securităţii, ce a fost amânată de două ori în trecut, relatează BBC News.

Obama a aterizat la Canberra miercuri după-amiază, ora locală, şi urmează să aibă discuţii cu premierul Julia Gillard. După aceea, cei doi lideri vor avea o conferinţă comună de presă şi vor servi cina împreună.

Joi, el se va adresa Parlamentului, considerat momentul cheie al vizitei. În cursul discursului, liderul de la Casa Albă ar urma să prezinte planurile pentru un angajament mai mare al Statelor Unite în regiune.

Ulterior, el va vizita baza militară de la Darwin şi va merge la un monument ridicat în memoria soldaţilor americani şi australieni care şi-au pierdut viaţa în cel de al Doilea Război Mondial. Aceasta va fi prima vizită a unui preşedinte SUA la Darwin.

Potrivit informaţiilor vehiculate în presă, la Darwin, SUA şi Australia vor anunţa noi exerciţii militare comune şi o sporire a accesului Statelor Unite la bazele australiene.

Ministrul australian al apărării, Stephen Smith, a declarat că extinderea cooperării este un pas important şi practic.

Vizita intervine în condiţiile în care cele două ţări marchează 60 de ani de alianţă în domeniul securităţii şi urmează să anunţe planuri pentru extinderea cooperării militare. De asemenea, deplasarea are loc pe fondul eforturilor SUA de a se concentra din nou asupra aliaţilor din regiunea Asia-Pacific, pentru a contrabalansa China.

După vizita la Darwin, Obama va merge în Indonezia, pentru a lua parte la un summit al liderilor din Asia.

Obama şi-a amânat de două ori această vizită în Australia - în martie 2010, pentru a se concentra pe reforma sistemului de asigurări medicale, şi în iunie 2010, în urma poluării cu petrol din Golful Mexic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe