Obama nu mai are nevoie de opoziţie: Preşedintele american va miza pe valorile liberale şi pe clasa de mijloc

Preşedintele american Barack Obama a susţinut la 12 februarie, în faţa Congresului, un discurs despre Starea Uniunii, în care a anunţat că, în următorii patru ani, intenţionează să se concentreze asupra unor noi iniţiative în domeniul învăţământului, extinderii producţiei, energiei alternative şi dezvoltării infrastructurii de transport a ţării.
Preşedintele american Barack Obama. (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.02.2013

Preşedintele american Barack Obama a susţinut la 12 februarie, în faţa Congresului, un discurs despre Starea Uniunii, în care a anunţat că, în următorii patru ani, intenţionează să se concentreze asupra unor noi iniţiative în domeniul învăţământului, extinderii producţiei, energiei alternative şi dezvoltării infrastructurii de transport a ţării. În acest demers, preşedintele american nu mai are de gând să caute sprijinul republicanilor: în loc de aceasta, Obama va miza pe clasa de mijloc şi va insista asupra desfăşurării de reforme fiscale drastice şi restricţionării circulaţiei armelor, informează cotidianul rus Kommersant.

Principalele teze ale discursului se ştiau în mare măsură cu câteva zile înainte de apariţia lui Barack Obama la Capitoliu. Conform tradiţiei, în ajunul discursului susţinut în faţa Congresului, Casa Albă permite 'scurgerea' unor informaţii, pentru a testa reacţia reprezentanţilor celor mai diverse grupuri sociale. La sfârşitul săptămânii trecute, colaboratori anonimi ai Administraţiei prezidenţiale au reuşit să expună succint conţinutul discursului prezidenţial câtorva publicaţii şi posturi de televiziune, iar Obama a avut o întrevedere cu membri ai Congresului din partea Partidului Democrat. 'Vom asigura prosperitatea doar atunci când toţi vor fi egali şi vor juca după aceleaşi reguli', a declarat Obama.

În ultimii ani, luând cuvântul în faţa Congresului, Obama îi îndemna în mod inevitabil pe congresmeni să uite de divergenţele interpartinice şi să se unească de dragul atingerii acestui obiectiv. De data aceasta, potrivit reprezentanţilor Administraţiei, preşedintele nu intenţionează să joace rolul arbitrului care se află deasupra luptei. 'Nu vor mai exista niciun fel de încercări de a se ajunge la un acord', explică fostul secretar de presă al staffului electoral al lui Obama, Ben Labolt. 'Mulţi republicani continuă să creadă că rezultatul alegerilor nu înseamnă nimic şi că milioane de americani au votat fără niciun rost. Drept rezultat, sunt blocate chiar şi cele mai populare iniţiative ale preşedintelui', a adăugat Labolt.

În data de 1 martie ar urma să intre în vigoare Legea privind sechestrul automat, care presupune reducerea cheltuielilor bugetare cu 1,2 trilioane de dolari. Casa Albă este de părere că un scenariu catastrofal ar putea fi evitat, dacă va fi sistată finanţarea unor programe de ordin secundar şi dacă vor fi majorate veniturile. În acest scop, Obama doreşte un audit al capitolelor de cheltuieli ale bugetului, va insista asupra majorării impozitelor pentru americanii bogaţi şi anularea preferinţelor pentru marile corporaţii. Cu această iniţiativă, preşedintele american a venit încă din timpul primei sale campanii electorale, însă în ultimii patru ani republicanii din Congres au blocat aceste propuneri ale Casei Albe. Acum Obama a decis să ceară sprijinul clasei de mijloc, constată Kommersant.

Potrivit discursului prezidenţial, fundamentul pentru prosperitatea SUA ar trebui să devină investiţiile în învăţământ, dezvoltarea infrastructurii de transport, energia curată ecologic şi extinderea producţiei. În acelaşi timp, creşterea ulterioară a economiei depinde în mare parte de 'clasa de mijloc prosperă'. În opinia lui Obama, starea economiei SUA permite renunţarea la un amestec activ din partea statului. În loc de aceasta, structurile guvernamentale trebuie să devină un partener-cheie pentru business, contribuind la dezvoltarea acestuia pe calea reducerii impozitelor.

Noua politică economică se va construi pe trei principii, precizează cotidianul rus. SUA trebuie să devină un 'magnet pentru apariţia de noi locuri de muncă şi deschiderea de noi producţii', iar cetăţenii ţării să primească posibilitatea de a se specializa în profesiile cele mai cerute pe piaţă. La rândul său, statul este obligat să facă totul pentru ca 'munca cinstită să asigure o viaţă demnă'.

Casa Albă nu ascunde faptul că discursul susţinut în faţa Congresului este un fel de continuare a discursului de învestire al lui Obama. Cu o lună în urmă, preşedintele american a declarat că principalul obiectiv al celui de-al doilea mandat al său îl constituie promovarea valorilor liberale. Printre acestea - îmblânzirea legislaţiei privind imigraţia, care ar permite legalizarea a milioane de imigranţi ilegali, sprijinirea drepturilor minorităţilor sexuale, menţinerea programelor sociale şi lupta împotriva schimbărilor climatice.

Era de aşteptat ca, în afara problemelor de politică internă, Obama să se pronunţe şi în privinţa reducerii arsenalelor nucleare şi negocierilor corespunzătoare cu Rusia. Însă, cu o zi înainte de discursul preşedintelui, secretarul de presă al Casei Albe, Jay Carney, a anunţat că Obama continuă să fie interesat în reducerea numărului de focoase nucleare, dar că nu va face 'niciun fel de noi declaraţii' pe marginea acestui subiect în discursul din Congres.

În discurs au fost abordate mult prea multe probleme care vor stârni proteste vehemente din partea republicanilor. Se pare că Administraţia prezidenţială a decis să nu meargă la confruntare, amânând încă o iniţiativă discutabilă, opinează politologi americani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor