Obama menţine un avantaj de şapte puncte în faţa lui Romney
Preşedintele SUA, Barack Obama, menţine un avantaj de şapte puncte în faţa rivalului său, Mitt Romney, în perspectiva alegerilor din noiembrie, potrivit unui sondaj privind intenţiile de vot realizat de agenţia Reuters şi de institutul Ipsos. Deşi cetăţenii sunt în continuare pesimişti privind viitorul economic al ţării, această opţiune nu pare deocamdată să condiţioneze realegerea preşedintelui, notează joi ziarul El Pais.
Cu mai puţin de o sută de zile înainte de alegeri şi depăşit ca număr de fonduri strânse de rivalul său, preşedintele a reuşit să-şi sporească cu un punct avantajul asupra lui Romney, care era de şase procente acum o lună. Obama este creditat acum cu 49% din intenţiile de vot, faţă de 42% pentru candidatul republican. Circa o treime din cetăţeni sunt de părere că ţara merge în direcţia greşită, în timp ce 31% cred contrariul. Acest procent este cel mai scăzut din decembrie 2011. Majoritatea celor chestionaţi de Reuters(Ipsos consideră că economia este cea mai importantă problemă cu care se confruntă SUA, prin urmare strategia lui Obama, care îl prezintă pe rivalul său rupt de realitate, începe să dea roade.
Un al doilea sondaj realizat de Universitatea din Quinnipiac şi publicată miercuri de ziarul The New York Times urmăreşte avantajul celor doi candidaţi în trei state-cheie: Colorado, Virginia şi Wisconsin. Preşedintele Obama îl depăşeşte pe Romney cu 51% din voturi faţă de 45% în Wisconsin şi cu 49% faţă de 45% în Virginia, în timp ce Romney îl devansează cu cinci puncte pe Obama, 50% faţă de 45%, în Colorado. În 2008, Obama a câştigat în aceste trei state, însumând 32 de voturi electorale pe care le reprezintă. Potrivit mediei sondajelor elaborate de Times, Obama mizează în acest moment pe 237 de voturi electorale, la care s-ar adăuga alte 52 de tendinţă democrată. În ce-l priveşte Romney, el mizează pe 206 de voturi şi ar mai putea atrage alte 48. În joc se afă cele 98 de voturi electorale ale statelor, aşa-numite 'battleground', decisive dar şi impredictibile ca rezultat, având în vedere că la ultimele alegeri au oscilat ca tendinţă politică.
Lui Romney pare să-i fie greu să mai găsească forţe cu trei luni înainte de alegeri. Candidatul republican face campanie miercurea aceasta în statul Iowa, unde sunt şase voturi electorale în joc, în timp ce Obama vine aici săptămâna viitoare. Preşedintele, care şi-a înmulţit acţiunile de strângere a fondurilor, a participat miercuri la mai multe mitinguri în Colorado. Cei doi candidaţi se concentrează pe sporirea sprijinului obţinut între alegătorii favorabili: muncitorii albi din regiunile industriale în cazul lui Romney, femeile şi minorităţile în cazul preşedintelui. Sondajul realizat de Universitatea din Quinnipiac arată că ambii candidaţi îşi menţin o susţinere solidă în rândul alegătorilor tradiţionali, cu peste 90% din alegătorii înregistraţi de respectivele partide4 care îşi susţin candidatul.
Alegătorii independenţi, care ar ajuta să încline balanţa spre unul sau altul, optează pentru Romney în Colorado şi Virginia - obligatorii pentru Obama dacă vrea să fie reales - însă diferenţa este de numai două puncte, mai mică decât marja luată în calcul de sondaje. Rezultatele coincid cu cele ale unui alt sondaj axat pe divizarea ce caracterizează alegerile din 2012 şi părerile negative faţă de cei doi candidaţii. Potrivit sondajului realizat de ziarul The Washington Post şi de postul ABC News, 84% din alegătorii înregistraţi de Partidul Republican au o părere profund negativă despre preşedintele Obama, în timp ce 80% din democraţi îl privesc negativ pe adversarul său, Mitt Romney.
Cifrele depăşesc opiniile negative pe care le aveau republicanii faţă de Bill Clinton - 78% când s-a prezentat la realegerea sa în 1996, şi faţă de George W. Bush între democraţi - 76% în perioada candidaturii sale, din 2004. 'Motivaţia electoratului nu ar trebui să fie o problemă pentru democraţi şi nici pentru republicani', remarcă The Washington Post. 'Problema cea mai mare va fi după aceea, când se vor menţine opiniile nefavorabile faţă de candidatul partidului contrar, indiferent de cine câştigă, şi care vor umbri şi mai mult o etapă post-electorală dificilă când trebuie să se ajungă la o înţelegere privind deficitul', conchide ziarul.