Oamenii de ştiinţă chinezi, sfidători după haosul generat de Covid. Fac experimente cu un virus 100% letal pentru şoareci

Un tehnician de laborator lucrează la mostre de la persoane care urmează să fie testate pentru noul coronavirus în Wuhan, în provincia Hubei din centrul Chinei, la 6 februarie 2020.
Un tehnician de laborator lucrează la mostre de la persoane care urmează să fie testate pentru noul coronavirus în Wuhan, în provincia Hubei din centrul Chinei, la 6 februarie 2020. (STR/AFP via Getty Images *)
Zachary Stieber
13.01.2024

Oamenii de ştiinţă din China, care au experimentat un coronavirus strâns legat de virusul care provoacă COVID-19, au descoperit că acesta a avut o rată de ucidere de 100% într-un mic studiu pe şoareci, potrivit anunţului făcut de cercetători pe 4 ianuarie.

Oamenii de ştiinţă, printre care se numără şi un medic instruit de armata chineză, au clonat un coronavirus de pangolin şi au infectat şoareci modificaţi pentru a "evalua patogenitatea sa", au precizat aceştia într-un articol publicat în preprint pe bioRxiv.

Dintre cei patru şoareci infectaţi cu virusul, toţi au început să piardă în greutate la cinci zile după infectare. La scurt timp după aceea, aceştia au prezentat simptome, inclusiv lene şi ochi albi.

Cei patru şoareci au murit în termen de opt zile de la inoculare. Cercetătorii au descris rezultatele ca fiind "surprinzătoare".

Cercetătorii au infectat apoi alţi opt şoareci, i-au eutanasiat şi au selectat organe de la patru dintre ei pentru a le analiza. Niveluri ridicate de ARN viral au fost găsite în diferite organe, inclusiv în creier, plămâni şi ochi. În timp ce încărcătura virală din plămâni a scăzut până în a şasea zi, aceasta a crescut în creier.

"Această constatare a sugerat că infecţia severă a creierului în ultimele etape ale infecţiei poate fi cauza principală a morţii la aceşti şoareci", au declarat cercetătorii.

Experimentele au fost efectuate pe o tulpină mutantă a virusului pangolin, cunoscută sub numele de GX_P2V (short_3UTR).

Rezultatele sugerează un risc ca virusul să se "extindă la oameni", au spus cercetătorii.

Experţii sunt îngrijoraţi

Justin Kinney, profesor asociat la Simons Center for Quantitative Biology din cadrul Laboratorului Cold Spring Harbor din SUA, a declarat că cercetarea descrisă în lucrare nu pare să se încadreze în categoria de câştig de funcţii (gain of function), deoarece oamenii de ştiinţă chinezi nu au îmbunătăţit în mod intenţionat virusul pentru a-l face mai patogen sau mai transmisibil.

"Cercetarea este totuşi foarte periculoasă", a spus Kinney pentru The Epoch Times prin e-mail. "Sunt îngrijorat în special de faptul că lucrarea nu spune la ce nivel de biosecuritate a fost efectuată lucrarea. Cercetările privind coronavirusul în China se fac adesea la un nivel de biosecuritate BSL-2 care este inadecvat pentru lucrul cu potenţiali agenţi patogeni pandemici care ar putea fi transmişi pe calea aerului.

"Într-adevăr, este posibil ca cercetările privind coronavirusul efectuate la BSL-2 să fi cauzat pandemia COVID-19. Şi, prin faptul că arată că coronavirusul are o patogenitate surprinzător de mare, lucrarea subliniază necesitatea de a fi extrem de precauţi atunci când se lucrează cu noi coronavirusuri".

Primele cazuri de COVID-19 au fost depistate în Wuhan, China, în apropierea unui laborator care a efectuat experimente riscante pe coronavirusuri, inclusiv creşterea patogenităţii unui coronavirus al liliecilor. Unii oameni de ştiinţă cred că virusul care provoacă COVID-19 provine probabil din laboratorul din Wuhan, având în vedere istoricul său şi faptul că, ani mai târziu, nu a fost încă identificată o origine naturală.

Lihua Song, un om de ştiinţă din Beijing care este coautor al noii lucrări, nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la modul în care oamenii de ştiinţă s-au asigurat că experimentele pe care le-au efectuat sunt sigure.

Criticii au remarcat că printre cercetătorii care au publicat noul studiu se numără Yigang Tong, care a fost instruit în cadrul unui program militar chinez şi a lucrat în laboratoare administrate de armată.

De asemenea, acesta a fost coautor al unei lucrări în 2023 cu Zheng-Li Shi, care ajută la administrarea Institutului de Virologie din Wuhan.

Justin Goodman, vicepreşedintele senior al White Coat Waste Project, o organizaţie non-profit din SUA, a declarat că noul studiu se adaugă la ansamblul de dovezi care arată că oamenii de ştiinţă chinezi au efectuat "teste periculoase şi mortale pe şoareci".

"Acesta este motivul pentru care trimiterea de dolari din taxele americane către laboratoarele de animale ale adversarilor străini, care nu trebuie să dea socoteală, este o reţetă pentru dezastru şi lucrăm cu legislatorii pentru a opri acest lucru", a declarat Goodman pentru The Epoch Times prin e-mail.

Institutul Naţional de Sănătate din SUA (NIH) finanţează de ani de zile lucrări de laborator în China şi în alte ţări, inclusiv teste efectuate în Wuhan.

Săptămâna aceasta, Congresul SUA şi-a concentrat atenţia asupra doctorului Anthony Fauci şi asupra unora dintre aceste experimente. Dr. Fauci a condus, ani de zile, biroul NIH responsabil pentru finanţarea acestor lucrări.

Rezultate neclare

Oamenii de ştiinţă chinezi au infectat şoareci modificaţi genetic, care au plămânii modificaţi pentru a imita mai bine oamenii. Rezultatele nu au fost comparate cu alţi viruşi vii, cum ar fi SARS-COV-2, care provoacă COVID-19.

Acest lucru face să nu fie clar dacă coronavirusul pangolinului "este în general mai periculos decât SARS-cov-2 sau dacă rezultatele lor se datorează şoarecilor specifici pe care i-au folosit", a declarat Kinney. "Şi nu este deloc clar din rezultatele lor ce s-ar putea întâmpla dacă un om ar fi infectat cu acest coronavirus".

Kinney a ajutat la co-fondarea unui grup numit Biosafety Now, care militează pentru o supraveghere independentă a experimentelor riscante.

Dr. Tong şi colegii săi au comparat modificările patologice de la şoareci cu cele de la un grup de control şi nu au găsit nicio dovadă de inflamaţie severă. Ei au remarcat că aceste rezultate sunt în concordanţă cu rapoartele de la Shi privind coronavirusul pangolinului, precum şi cu experimentele lor anterioare efectuate pe hamsteri aurii şi pe un alt tip de şoarece.

Cercetătorii au solicitat mai multe investigaţii cu privire la patogenitatea ridicată a coronavirusului şi au declarat că studiul lor "oferă un model alternativ distinct pentru înţelegerea mecanismelor patogene ale coronavirusurilor legate de SARS-cov-2".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor