Oamenii de ştiinţă captează în adâncul oceanului „zumzetul” Pământului

Pământul
Pământul (NASA / Goddard)


Folosind instrumente seismice pe fundul oceanului, cercetătorii au identificat cu succes „zumzetul” vibrant al Pământului.

Oamenii de ştiinţă au descoperit deja de mult timp că seismele fac Pământul să vibreze perioade lungi de timp. Cu toate acestea, în 1998, o echipă de cercetători a descoperit că Pământul generează în mod constant un semnal vibrant de joasă frecvenţă chiar şi în absenţa acestora.

De atunci, seismologii au propus diferite teorii care să explice existenţa acestei vibraţii continue, de la tulburările atmosferice până la valurile oceanelor care se mişcă pe fundul mării. De asemenea, au măsurat vibraţiile folosind seismometre pe teren, dar încă nu le-au măsurat cu succes pe fundul mării, lucru care i-ar fi putut ajuta să cuantifice mai bine sursele vibraţiilor.

Dar acum, folosind instrumente seismice pe fundul oceanului, cercetătorii au cuantificat cu succes „zumzetul” vibraţiilor Pământului. Un nou studiu publicat în Geophysical Research Letters, un jurnal al American Geophysical Union, a descoperit pe fundul oceanului frecvenţele cu care Pământul vibrează natural şi confirmă eficacitatea folosirii instrumentelor oceanice pentru a studia acest murmur.

Interceptarea semnalului vibrant de joasă frecvenţă în ocean ar putea oferi perspective noi despre magnitudinea sursei, potrivit declaraţiilor Marthei Deen, geofizician la Institut de Physique du Globe de Paris (IPGP), Franţa, şi autor al noului studiu.

În plus, noile descoperiri ar putea fi folosite pentru a cartografia interiorul Pământului cu mai multe detalii şi mai multă precizie. "Pământul se mişcă continuu şi dorim să observăm aceste mişcări, deoarece câmpul ne-ar putea aduce mai multe date", afirmă Martha Deen.

Noua cercetare a examinat oscilaţiile libere permanente ale Pământului: semnale seismice de joasă frecvenţă care pot fi măsurate numai cu instrumente sensibile. Vibraţia cauzată de aceste semnale este prezentă constant în sol şi este observabilă în absenţa cutremurelor.