Oamenii de ştiinţă au descoperit că Papilomavirusul (HPV) este asociat cu modificări îngrijorătoare ale spermei umane

(photos.com)
Redacţia
30.09.2024

Papilomavirusul uman (HPV) este responsabil pentru marea majoritate a cazurilor de cancer de col uterin, dar aceasta nu este o infecţie cu transmitere sexuală de care trebuie să se îngrijoreze doar o jumătate a populaţiei, potrivit Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Cercetătorii din Argentina au descoperit că tulpinile de HPV care expun persoanele la un risc ridicat de cancer sunt asociate cu un procent mai mare de spermatozoizi morţi.

În probele de spermă de la cei cu tulpini cu risc ridicat, oamenii de ştiinţă au observat un număr mai mic de globule albe şi o creştere a speciilor reactive de oxigen (SRO), care pot deteriora sperma şi altera ADN-ul.

Probele de la cei cu HPV cu risc scăzut nu au prezentat aceleaşi corelaţii.

Constatările se bazează doar pe probe de spermă de la 205 bărbaţi adulţi, însă se aliniază constatărilor anterioare care leagă HPV de scăderea numărului de spermatozoizi şi de reducerea motilităţii şi viabilităţii, indicând un impact neaşteptat asupra fertilităţii masculine.

„Aici arătăm că infecţia genitală cu HPV este foarte răspândită la bărbaţi, cu efecte variabile asupra inflamaţiei şi calităţii spermei în funcţie de genotipul viral infectant.

În mod specific, infecţiile cauzate de genotipurile HPV cu risc ridicat par să aibă efecte negative asupra fertilităţii masculine şi a capacităţii sistemului imunitar de a elimina infecţia”, explică microbiologul infecţionist Virginia Rivero de la Universitatea Naţională din Cordoba din Argentina.

Testele clinice pentru HPV aprobate în prezent caută virusul în screening-ul cervical. Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care, în prezent, întreaga gamă de efecte pe care HPV le poate avea asupra organismului masculin este relativ puţin explorată.

Se ştie că HPV provoacă cancer la penis, anus, gură şi gât la pacienţii de sex masculin. ADN-ul său poate fi detectat în aceste locuri cu ajutorul instrumentelor de diagnostic adecvate. Dar, istoric, această infecţie a fost "feminizată" într-un mod pe care unii cercetători îl consideră periculos pentru sănătatea publică.

Când vaccinul împotriva HPV a devenit disponibil pentru prima dată în 2006, acesta a fost aprobat în SUA doar pentru pacientele tinere. Au fost necesari trei ani până când Administraţia americană pentru alimente şi medicamente a aprobat medicamentul şi pentru pacienţii tineri de sex masculin şi încă doi ani până când Comitetul consultativ privind practicile de imunizare al Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor a susţinut acest sfat.

Începând cu 2022, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca vaccinul împotriva HPV să fie inclus în vaccinurile de rutină din copilărie pentru bărbaţi şi femei. Totuşi, chiar şi aşa, „ţinta principală a vaccinării sunt fetele cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani”. Băieţii sunt consideraţi „ţinte secundare” doar atunci când „este fezabil şi accesibil”.

Doar aproximativ o treime din cele 107 naţiuni cu programe de vaccinare împotriva HPV au inclus băieţii în aceste programe. În 2019, aproximativ 4 % dintre băieţi la nivel global au primit vaccinul complet, faţă de 15 % dintre fete.

În special în SUA, ratele de vaccinare împotriva HPV în rândul băieţilor adolescenţi sunt uşor mai scăzute decât în cazul fetelor - la 61% faţă de 65% în 2022.

În Australia, care are cel mai de succes program de vaccinare împotriva HPV din lume, ratele de acoperire în 2023 au fost de până la 85,9 la sută pentru femei şi 83,4 la sută pentru bărbaţi.

„Mulţi bărbaţi se opun vaccinului HPV şi vor spune: 'De ce ar trebui să primesc acest vaccin dacă este pentru fete?'”, explică Nosayaba Osazuwa-Peters, cercetător în domeniul sănătăţii publice de la Universitatea Duke, care a condus un studiu recent privind disparităţile în ceea ce priveşte adoptarea vaccinului HPV.

Noua cercetare din Argentina oferă un nou motiv.

Studiul a analizat sperma a 205 bărbaţi adulţi voluntari care nu fuseseră vaccinaţi împotriva HPV, dar care se prezentaseră la o clinică de urologie şi sănătate reproductivă masculină.

Sperma lor a fost testată pentru prezenţa sau absenţa HPV şi a altor ITS. Aproape 20% au fost testaţi pozitiv pentru HPV, iar 20 de bărbaţi aveau tulpini considerate „cu risc ridicat”.

Comparativ cu 43 de bărbaţi care nu aveau infecţii cu HPV, cei cu HPV cu risc ridicat au prezentat unele modificări îngrijorătoare ale spermei, care nu au fost detectate de metodele de analiză recomandate de OMS.

Folosind un test mai sensibil, Rivero şi colegii săi au descoperit că bărbaţii cu HPV cu risc ridicat prezentau o mortalitate crescută a numărului de spermatozoizi, posibil din cauza stresului oxidativ şi a unui răspuns imunitar local slăbit.

„Studiul nostru ridică întrebări importante cu privire la modul în care HPV cu risc ridicat afectează calitatea ADN-ului spermei şi ce implicaţii are pentru reproducere şi sănătatea descendenţilor”, spune Rivero.

Cazurile de cancer de col uterin au scăzut - cu aproape 90% în Regatul Unit - datorită vaccinului împotriva HPV, însă cancerele de gât şi de penis asociate cu HPV sunt în creştere.

În 2021, doi oameni de ştiinţă din domeniul sănătăţii publice de la Universitatea Uppsala din Suedia au susţinut că vaccinarea tuturor împotriva HPV, indiferent de sex, „este singura modalitate” de a eradica această infecţie mult prea frecventă şi consecinţele sale pe termen lung asupra sănătăţii.

Dacă HPV continuă să fie privit în primul rând ca o „problemă a femeilor”, acest virus ar putea face ravagii pentru totdeauna atât asupra fertilităţii masculine, cât şi asupra celei feminine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor