Oamenii de afaceri britanici văd un risc într-o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE
Liderul celui mai mare lobby de afaceri din Marea Britanie a emis un avertisment puternic privind riscul tot mai mare pe care îl presupune o eventuală părăsire a UE de către ţara sa şi i-a îndemnat pe directorii din domeniul afacerilor, adesea obedienţi, care sunt pentru rămânerea în blocul european, să dea o ripostă robustă euroscepticilor tot mai vocali, relatează The New York Times.
Într-o ilustrare clară a faptului că liderii de afaceri sunt alarmaţi de dezbaterea tot mai extinsă privind viitorul Marii Britanii în Europa, preşedintele Confederaţiei Industriei Britanice, Roger Carr, a reafirmat cât de puternic sunt împletite interesele comerciale britanice cu cele ale Europei continentale.
''Dacă vrem să evităm un vot de ieşire din UE în orice referendum, este esenţial ca vocea comunităţii de afaceri britanice să fie puternică şi clară în lăudarea virtuţilor viitoarei angajări - nu ca un participant reticent, ci ca pivot al ambiţiilor noastre comerciale globale mai ample'', a declarat preşedintele grupului la conferinţa anuală a confederaţiei, care a avut loc la Londra.
Subliniind faptul că Europa a rămas piaţa pentru jumătate din totalul exporturilor britanice, Carr a adăugat: 'Oricare ar fi apelul popular de retragere, oamenii de afaceri şi politicienii trebuie să menţină o punte fermă. În contextul în care ţările din Europa sunt legate în urmărirea salvării din criză, noi, cei din Marea Britanie, trebuie să lucrăm din greu pentru a evita riscurile de izolare'.
În discuţia tot mai amplă privind viitorul Marii Britanii în Europa, premierul David Cameron a declarat că vrea să renegocieze termenii statutului de membru al ţării sale şi să-l focalizeze mai mult în jurul pieţei economice unice. Rezultatul acestei negocieri ar putea fi la latitudinea alegătorilor, eventual printr-un referendum, a afirmat Cameron.
Oferta sa este destinată să abordeze sentimentul crescând în Partidul Conservator, în mod normal un aliat al marilor afaceri, că Marii Britanii i-ar putea fi mai bine în afara UE, care nu a câştigat niciodată un sprijin din toată inima în această ţară. După aproape trei ani de criză a euro, există mai multe discuţii ca oricând privind o posibilă ieşire britanică din UE.
Carr este preşedintele companiei energetice ''Centrica' şi membru în consiliul consultativ al ''Business for a New Europe'', care militează pentru ca Marea Britanie să fie în continuare membră a unei UE restructurate. Mark Hadley, purtător de cuvânt al Confederaţiei Industriei Britanice, a declarat că discursul lui Carr reflectă politicile confederaţiei, care este cel mai mare lobby de afaceri din Marea Britanie.
Această poziţie indică o potenţială problemă pentru conservatorii, potrivit ziarului american, în contextul în care poziţia mai detaşată a lui Cameron privind UE provoacă tensiuni semnificative cu susţinătorii tradiţionali din domeniul afacerilor. Discuţiile din această săptămână privind viitorul buget al UE sunt de natură să crească fricţiunile dintre Marea Britanie şi partenerii europeni.
Adresându-se conferinţei, Ed Miliband, liderul Partidului Laburist, a subscris la alarma privind rolul Marii Britanii, declarând: ''Nu vom lăsa britanicii să meargă ca somnambulii spre ieşirea din UE' şi adăugând: 'Vedem tot mai mult cum creşte euroscepticismul în rândul publicului britanic. Vedem miniştri din acest guvern care fac apel deschis pentru plecarea Marii Britanii din UE''. Miliband nu a menţionat însă că partidul său a exploatat recent divizările din întreaga Europă, aliniindu-se la conservatorii radicali pentru a face presiuni pentru reducerea bugetului UE.
Cameron, în discursul său la această conferinţă - o prezenţă obligatorie timp de decenii pentru liderii politici -, a subliniat anvergura globală a afacerilor britanice. Politica sa externă a pus un nou accent pe necesitatea de a căuta noi pieţe în economiile emergente, unde creşterea este de natură să o depăşească pe cea a Europei în următorii ani. Totuşi Marea Britanie exportă încă aproape la fel de mult în Irlanda, membră a zonei euro, ca în China.
'Europa este piatra de temelie a comerţului nostru internaţional,', a spus Carr. 'Ar trebui să fie privită ca rampa de lansare de pe care comerţul nostru global se poate extinde şi nu teritoriul din care să ne retragem', a adăugat el.
Phillip Souta, directorul ''Business for New Europe'', a declarat că comentariile lui Carr reflectă preocupările mai ample din cadrul comunităţii de afaceri britanice. 'Liderii de afaceri sunt reticenţi să se implice în chestiuni cu tentă politică', a spus Souta. 'Dar a spune că aparţinem UE este ceva ce cred că oamenii vor afirma mai mult în următoarele luni', a precizat el.
Un sondaj de opinie privind liderii de afaceri, realizat de Ipsos MORI şi comandat de ''Business for New Europe'' în 2011, a arătat ca 33% sunt ferm de acord că o ieşire britanică din UE va afecta afacerile, 40% au tendinţa să fie de acord, 14% au tendinţa să nu fie de acord, 6% nu sunt deloc de acord, iar 6% nici nu sunt de acord nici nu manifestă dezacord.
Pe fondul opiniei publice sceptice cu privire la UE, vocea comunităţii de afaceri britanice este de natură să joace un rol crucial în orice referendum, subliniază New York Times. Totuşi, întreprinderile britanice sunt departe de a fi unite în timp ce grupurile critice faţă de bloc au primit finanţare semnificativă de la persoane din domeniul afacerilor.
În general, companiile mai mari care fac comerţ în plan internaţional tind să aibă o miză mai mare în menţinerea statutului de membru al UE decât cele mai mici care operează exclusiv în Marea Britanie şi văd uneori UE ca pe un organism care impune o reglementare costisitoare.
În opinia Partidului Independenţei din Marea Britanie (UKIP), care vrea ca ţara să părăsească UE, comentariile lui Carr au reflectat punctele de vedere ale 'clasei corporatiste, doritoare de rente''. Roger Helmer, purtătorul de cuvânt al UKIP în materie de enregie şi industrie, a afirmat că 'povara reglementării impuse de UE este utilă pentru marile afaceri, dar devastatoare pentru întreprinderile mici'.
Deşi mic, UKIP a obţinut suficient avânt pentru a ameninţa locurile a zeci de parlamentari conservatori la alegerile viitoare. Această ameninţare a crescut presiunea asupra lui Cameron de a adopta o linie mai dură privind UE, concluzionează ziarul american.