O torţă olimpică de vânzare
alte articole
O torţă olimpică, purtată de un român în 1980, înaintea Jocurilor de la Moscova, a fost vândută de proprietarul ei cu 600 de lei, adică mai puţin de 150 de euro. Băcăuanul Remus Karpfen, în vârstă de 62 de ani, şi-a vândut torţa pe care o ţinea la loc de cinste de peste 30 de ani fiind nevoit să recurgă la acest gest din cauza problemelor financiare.
În drum spre Moscova, fostul ciclist a purtat flacăra olimpică între comuna Nicolae Bălcescu şi intrarea în municipiul Bacău. Bărbatul afirmă, citat de publicaţia locală ’’Înainte’’ din Bacău, că cel care a cumpărat-o este un colecţionar de obiecte vechi din Bucureşti şi că a oferit pe torţă doar 600 de lei. Karpfen crede că torţa valora mai mult, însă a acceptat tranzacţia deoarece avea nevoie de bani pentru nunta fiicei sale. “Ce să fac dacă nu îmi ajungeau banii pentru nunta fetei? S-a căsătorit undeva la ţară şi avea şi ea nevoie de bani. Eu, oricum nu mai făceam nimic cu torţa. O ţineam doar aşa, de amintire… Frumoase amintiri!”, a afirmat bărbatul. El recunoaşte că ori de câte ori se uita la torţă, îi veneau în memorie acele clipe când – sportiv fiind - a purtat flacăra olimpică pe distanţa de un kilometru. „Mereu mă uitam la torţă şi-mi aminteam cu precizie toate amănuntele din acea zi. Era cald, lumea se adunase pe drum ca să ne vadă. Toţi aplaudau. Eram mândru! Mă simţeam important!“, a rememorat fostul sportiv.
Torţa a vândut-o în urma unui anunţ găsit într-un ziar central. “Scria aşa: «Colecţionar, cumpăr făclie olimpică». Exact ce aveam eu de vânzare!”, a mai adăugat fostul sportiv. Pe lângă torţa olimpică, Karpfen a mai scos la vânzare şi mai multe costume de ciclism pe care le-a adunat în decursul vieţii.
Potrivit publicaţiei ’’Înainte’’, Remus Karpfen are o pensie de 500 de lei, trăieşte într-o garsonieră a fratelui său şi, câteodată, mai face bani din repararea unor biciclete. În plus, pentru câţiva lei, lucrează ca paznic de noapte la un bar.
Karpfen a obţinut în cariera de sportiv peste 20 de premii la mai multe competiţii de ciclism din ţară, păstrând şi azi toate diplomele şi medaliile pe care le-a câştigat în cariera sa de sportiv, dar şi ziarele cu pagini îngălbenite ale anilor `80, în care erau publicate ştiri despre el.