O torţă olimpică de vânzare

O persoana tine in mana o torta de la jocurile Olimpice de la Helsinki, din 1952 (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
05.11.2012

O torţă olimpică, purtată de un român în 1980, înaintea Jocurilor de la Moscova, a fost vândută de proprietarul ei cu 600 de lei, adică mai puţin de 150 de euro. Băcăuanul Remus Karpfen, în vârstă de 62 de ani, şi-a vândut torţa pe care o ţinea la loc de cinste de peste 30 de ani fiind nevoit să recurgă la acest gest din cauza problemelor financiare.

În drum spre Moscova, fostul ciclist a purtat flacăra olimpică între comuna Nicolae Bălcescu şi intrarea în municipiul Bacău. Bărbatul afirmă, citat de publicaţia locală ’’Înainte’’ din Bacău, că cel care a cumpărat-o este un colecţionar de obiecte vechi din Bucureşti şi că a oferit pe torţă doar 600 de lei. Karpfen crede că torţa valora mai mult, însă a acceptat tranzacţia deoarece avea nevoie de bani pentru nunta fiicei sale. “Ce să fac dacă nu îmi ajungeau banii pentru nunta fetei? S-a căsătorit undeva la ţară şi avea şi ea nevoie de bani. Eu, oricum nu mai făceam nimic cu torţa. O ţineam doar aşa, de amintire… Frumoase amintiri!”, a afirmat bărbatul. El recunoaşte că ori de câte ori se uita la torţă, îi veneau în memorie acele clipe când – sportiv fiind - a purtat flacăra olimpică pe distanţa de un kilometru. „Mereu mă uitam la torţă şi-mi aminteam cu precizie toate amănuntele din acea zi. Era cald, lumea se adunase pe drum ca să ne vadă. Toţi aplaudau. Eram mândru! Mă simţeam important!“, a rememorat fostul sportiv.

Torţa a vândut-o în urma unui anunţ găsit într-un ziar central. “Scria aşa: «Colecţionar, cumpăr făclie olimpică». Exact ce aveam eu de vânzare!”, a mai adăugat fostul sportiv. Pe lângă torţa olimpică, Karpfen a mai scos la vânzare şi mai multe costume de ciclism pe care le-a adunat în decursul vieţii.

Potrivit publicaţiei ’’Înainte’’, Remus Karpfen are o pensie de 500 de lei, trăieşte într-o garsonieră a fratelui său şi, câteodată, mai face bani din repararea unor biciclete. În plus, pentru câţiva lei, lucrează ca paznic de noapte la un bar.

Karpfen a obţinut în cariera de sportiv peste 20 de premii la mai multe competiţii de ciclism din ţară, păstrând şi azi toate diplomele şi medaliile pe care le-a câştigat în cariera sa de sportiv, dar şi ziarele cu pagini îngălbenite ale anilor `80, în care erau publicate ştiri despre el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor