O stâncă uriaşă despicată în două într-o "tăietură perfectă" i-a lăsat mască pe oamenii de ştiinţă. Cum e posibil aşa ceva?

Formaţiunea stâncoasă Al Naslaa din Arabia Saudită. (Disdero/CC BY-SA 4.0 DEED)
Michael Wing
15.07.2024

O stâncă tăiată în două cu precizia unui laser reprezintă un mare mister pentru oamenii de ştiinţă - dar şi pentru utilizatorii Internetului.

"Trebuie să fi fost extratereştri!", răsună internetul.

Arătând aproape paranormal, piatra monolitică despicată care se află în deşertul fierbinte al Arabiei Saudite se menţine într-un echilibru perfect pe două piedestale subţiri de piatră. Este inexplicabil.

Ce anume pe Pământ - sau dincolo de Pământ - a creat acest lucru?

Oamenii de ştiinţă se îndoiesc că au fost extratereştrii, deşi cauzele umane nu au fost excluse în totalitate.

Geologii sunt familiarizaţi foarte bine cu forma de ciupercă a obiectului cunoscut sub numele de formaţiunea stâncoasă Al Naslaa, însă incizia vizibilă, perfect dreaptă, care desparte stânca în două, continuă să provoace nedumerire.

Unele dintre informaţiile legate de formaţiunea stâncoasă Al Naslaa, situată în apropierea oazei Tayma, la opt ore de capitala Riad, sunt cunoscute: stânca uriaşă de gresie a fost măcinată de nisip şi modelată de natură, iar acum se sprijină perfect pe două baze înguste formate natural. Unelte umane străvechi au gravat suprafaţa laturilor sale, reprezentând grosolan ceea ce par a fi nişte capre alpine, un cal şi oameni.

Dar nimeni nu ştie exact cine - sau ce - a tăiat stânca gigantică, care este împărţită în două exact pe verticală, cu suprafeţe perfect plane. Şi nici cum se echilibrează ambele părţi, separate de doar câţiva centimetri, fără să intre în contact.

Speculaţiile abundă pe internet.

Oamenii de ştiinţă au şi ei teoriile lor ştiinţifice.

După ce vei consulta versiunea Wikipedia, misterul nu mai este deloc un mister. Această piatră a fost "despicată", creându-se "o fractură naturală în rocă, de obicei cauzată de eliberarea presiunii şi extindere, formată atunci când stratul de rocă era mai compact, iar acum a rămas expus prin erodarea zonei învecinate", potrivit geologului şi geofizicianului Tim Reston, de la Universitatea din Birmingham, care a vorbit pentru Daily Mail.

Formaţiunea stâncoasă Al Naslaa din Arabia Saudită prezintă o tăietură verticală perfectă, despre a cărei origine oamenii de ştiinţă pot doar să emită teorii. (Disdero/CC BY-SA 4.0 DEED)
Formaţiunea stâncoasă Al Naslaa din Arabia Saudită prezintă o tăietură verticală perfectă, despre a cărei origine oamenii de ştiinţă pot doar să emită teorii. (Disdero/CC BY-SA 4.0 DEED)

Alte speculaţii s-au hazardat spunând că fenomenul de "îngheţ-dezgheţ" a despărţit roca. De-a lungul milioanelor de ani, apa care a intrat în crăpăturile din rocă ar fi îngheţat noaptea, deoarece climatele deşertice prezintă diferenţe extreme de temperatură de la zi la noapte. Expansiunea şi contracţia constantă a apei care îngheaţă şi se dezgheaţă au pătruns din ce în ce mai adânc în rocă, provocând fracturi care au devenit din ce în ce mai mari. Aceasta, împreună cu vântul şi eroziunea provocată de nisipul suflat de vânt, au deschis golul dintre roci până în prezent.

Eroziunea a fost cea care a format iniţial forma generală de „ciupercă,” aşa cum s-a observat în formaţiuni stâncoase din climate deşertice similare în alte părţi ale lumii; vânturile deşertice sunt de obicei mai puternice aproape de sol, ceea ce a erodat baza Al Naslaa.

Liniile de falie şi activitatea seismică ar fi putut, de asemenea, să joace un rol. Unii au sugerat că mişcările pământului au cauzat fractura perfect dreaptă. Însă echilibrul impecabil care a rezultat uimeşte încă mulţ oameni.

Oamenii de ştiinţă speculează că despicătura din formaţiunea de roci ar fi putut fi cauzată de o îmbinare sau de îngheţ-dezgheţ. (Razi the wandering soul/Shutterstock)
Oamenii de ştiinţă speculează că despicătura din formaţiunea de roci ar fi putut fi cauzată de o îmbinare sau de îngheţ-dezgheţ. (Razi the wandering soul/Shutterstock)

Unii au sugerat că oamenii sunt responsabili de acest lucru. În timp ce utilizatorii de internet au presupus că oamenii au folosit o frânghie şi nisip, sau un fierăstrău şi au avut multă răbdare, unii oameni de ştiinţă au considerat, de asemenea, plauzibilă afirmaţia că ar fi fost făcută de om.

"Având în vedere că civilizaţiile din trecut au creat Stonehenge şi sculpturile de pe Insula Paştelui cu cele mai elementare unelte, nu pare exclus ca acestea să fie făcute de om", a declarat geologul Cherry Lewis pentru Daily Mail.

Fără îndoială, oamenii antici au sculptat petroglifele, gravurile cizelate, care acoperă suprafaţa de piatră. Deşi nu se ştie cine le-a gravat, se crede că sunt vechi de mii de ani. Unelte din silex au fost descoperite de arheologi în deşertul saudit, datând din mileniul IV î.Hr.

Pentru a menţine acest obiectiv fără graffiti şi abuzuri moderne, vizitele la Al Naslaa sunt organizate cu ghizi. A devenit o destinaţie populară pentru fotografii care caută o imagine sublimă - ceva de genul unei picturi de Salvador Dali. Ca urmare, turismul s-a dezvoltat şi a ajutat afacerile locale să prospere.

Cu toate acestea, nu am menţionat cele mai nebuneşti teorii dintre toate. Internetul abundă de idei conform cărora extratereştrii antici au tăiat stânca, ceea ce ar putea atrage o anumită nişă de vizitatori în căutare de paranormal.

Au fost folosite lasere pentru a o despica fără efort cum tai untul? Sau a fost implicat vreun exerciţiu cu săbii laser? S-ar putea să nu ştim niciodată.

"Nu spun că au fost extratereştrii, dar au fost extratereştrii", a scris utilizatorul Reddit El_Hombre_Siniestro, canalizând această idee.

O altă teorie populară este că oameni avansaţi din punct de vedere tehnogic au realizat-o. Au existat perioade anterioare istoriei cunoscute în care progresul tehnologic a egalat sau a depăşit progresul nostru actual?

Exemple precum piramidele şi cele menţionate mai sus, Insula Paştelui şi Stonehenge, cu siguranţă conferă credibilitate acestei teorii.

Fie că a fost vorba de extratereştri sau de civilizaţii umane străvechi, ceva sau cineva a creat cu mult timp în urmă această capodoperă perfect echilibrată în mijlocul pustietăţii, fără niciun motiv aparent, iar nouă ne place foarte mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor