O soluţie pentru scoaterea din criză a Ciprului
Parlamentul de la Nicosia a votat o lege care permite guvernului să impună controlul asupra capitalului din bănci, dar şi măsuri pentru crearea unui fond de solidaritate naţională, scrie realiatea.net.
De asemenera, deputaţii vor dezbate o lege care va impune o taxă de sub un procent pentru toate depozitele bancare.
Ciprioţii au înfruntat ploaia şi vântul şi au strigat “Hoţii” şi “Mai bine murim în picioare, decât să trăim în genunchi!” cu referire la parlamentari şi creditorii externi. Protestatarii, majoritatea angajaţi din sistemul bancar, au cerut garantarea locurilor de muncă. Oficialii de la Nicosia spun că în mod sigur va exista o taxă pe depozitele bancare.
Ministrul cipriot de Finanţe Michalis Sarris,a arătat că ”trebuie discutat şi văzut dacă o taxă pe depozitele bancare, care ar trebui să fie cât mai acceptabilă, va avea o contribuţie la finalizarea pachetului de asistenţă”, a spus Michalis Sarris, ministrul cipriot de Finanţe.
Ciprul are nevoie de un împrumut de 10 miliarde de euro pentru ieşirea din criză. Dacă până luni nu se ajunge la un compromis cu creditorii externi, sistemul bancar riscă să intre în colaps. Guvernul de la Nicosia se baza pe ajutorul investitorilor ruşi, dar aceştia le-au respins propunerile.
Condiţiile iniţiale propuse Ciprului de către creditorii externi cuprindeau introducerea unei taxe unice în Europa pe depozitele bancare. Măsura a fost respinsă într-o primă fază de Parlamentul de la Nicosia.
Pe fondul crizei, agenţia Moody’s a redus ratingul principalelor trei bănci din Cipru, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank şi Hellenic Bank, din cauza riscurilor privind siguranţa depozitelor bancare.